По всяка вероятност изборите ще се решат на балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев, като кандидатката на ГЕРБ води ясно на първи тур. Това сочи последното проучване на "Галъп Интернешънъл болкан", проведено между 24-31 октомври.

Социолозите отбелязват, че ситуацията е "изключително динамична" и може да има размествания, предвид близките резултати на много от кандидатите. Ето как изглеждат те на първи тур:

Цецка Цачева 27,2%

Румен Радев 23,1%

Красимир Каракачанов 11,5%

Веселин Марешки 7,6%

Пламен Орешарски 7,3%

Трайчо Трайков 5,1%

Ивайло Калфин 4,9%

Татяна Дончева 2,7%

Други 4,9%

Не подкрепям никого 5,7%

От "Галъп интернешънъл" посочват, че на балотаж Цачева губи от Радев в съотношение 47% на 53%. Ако Красимир Каракачанов стигне до втори тур вместо генерала, той също има минимална преднина - 51 на 49%. Социолозите обаче подчертават, че това са хипотетични варианти на база заявени нагласи и че няма как да се отчете какво ще се случи между двата етапа на гласуването за президент. 

Активността на вота за държавен глава ще е 55%, а за референдум - 45%, но при народните допитвания обикновено тя пада под заявената. Има шанс да се премине прага за задължителност, но ако хората, които ще гласуват с "не", решат да не отидат до урните, той става минимален. За да бъде задължителен референдумът, трябва да гласуват поне 3 500 585. 

Според измерванията на "Галъп интернешънъл", гражданите ще отговорят положително не само на първия и третия въпрос - за мажоритарния вот и намаляването на партийните субсидии - но и вероятно на този за задължителното гласуване. Проучването изглежда така:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

82% биха гласували с „да“, 15% - с „не“, а 3% не биха отговорили.

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

58% биха отговорили с „да“, 37% - с „не“, а 5% не биха отговорили.

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

87% биха отговорили с „да“ на 11% с „не“, а 2% не биха отговорили.    

Данните са на база национално представително изследване, чрез преки интервюта, сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от „Галъп интернешънъл“. Ползвани са открити и закрити въпроси. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,5%.