"Русия се опитва да раздели и отслаби Европа", заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за Би Би Си.

Той предупреждава за засилване на руското влияние в България и из цяла Европа и призовава за по-силна линия на поведение от страна на Стария континент. Все още не сме се завърнали към Студената война, но живеем във време, наречено от президента "студено мирно време", предава Би Би Си.

Заплахата днес не е толкова от атака на руски танкове срещу Европа, колкото от опити да се разделя континента с влияние, аргументира се Плевнелиев.

"Играта в Европа днес е не да има истинска война и да се стреля срещу врага, играта на Путин е да направи останалите държави зависими. Това, към което днес Русия се стреми и да постигне е да отслаби Европа, да я раздели и да я направи зависима", заявява българският президент, цитиран от Би Би Си. 

На предстоящите избори сме по-подготвени и защитени от кибератаки след нападенията срещу българските институции на местния вот и на националния референдум през 2015 година, продължава Росен Плевнелиев. 

Кибератаките срещу българските институции през 2015 г. бяха добре организирани и целеви – в ден на избори. Те имаха за цел да разстроят демократичния процес, да го направят неработещ и това е много опасно, посочва българският президент пред и Би Би Си, пише в качената в сайта на президентството информация за интервюто. 

“Трябваше да приемем, че това е атака срещу българската държава. Това е атака срещу българската демокрация - казва държавният глава. - В резултат на кибератаките и на свикания Консултативен съвет за национална сигурност по темата, беше постигнато съгласие с всички политически партии и беше изработена нова Национална стратегия за киберсигурност, която вече е в процес на изпълнение".

В интервюто държавният глава отново изразява разочарование от резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

„Бях шокиран и натъжен, след като видях резултатите от референдума. Никой не го очакваше. И съм притеснен, когато виждаме как Обединеното Кралство по някакъв начин се изолира на своя собствен остров. Притеснен съм, когато виждаме марша на популисти и националисти, включително в Обединеното Кралство. И според мен не беше съвпадение това, че повечето от водачите на кампанията за Брекзит се оттеглиха веднага след това. Това просто е безотговорна политика. Трябва да стоиш зад това, което проповядваш“, казва президентът Росен Плевнелиев.
 

„Обединеното кралство винаги е било силен поддръжник на нашите усилия за отстояване на демокрацията, за нашата сигурност и в общата ни битка за това, което е ценно за Европа. И то се изразява в една дума – мир“, посочва държавният глава, запитан как случилото се във Великобритания ще повлияе на актуалните предизвикателства пред Обединена Европа.

„Единственият начин да постигнем мир е правилата да важат за всички. И е много вероятно да има война, когато една страна нарушава всички правила и премества границите със сила - нещо, което ние всички смятахме, че няма да се случи повече в Европа. Така че, това е много лошо и опасно. Обединеното кралство има силна позиция и е много надежден партньор по всички тези въпроси. Затова Брекзит наистина ме натъжава, но оставаме партньори в НАТО. И ако Брекзитът ще завърши с развод, въпреки, че не харесвам това сравнение, то аз се надявам, че ние ще останем възможно най-близки приятели“, коментира Плевнелиев.

По отношение на мигрантската криза българския президент е категоричен, че съществуващите множество кризи в Европа, една от които е нелегалната имиграция, могат да бъдат разрешени само чрез общо европейско решение.

„Няма как да се справим сами с предизвикателства като тероризма, отношенията с Русия, кризата в Украйна, кризата в Гърция и миграцията. Това просто не е възможно. Единствено устойчивото решение е чрез постигането на общо европейско решение. И много се надявам, че и други европейски лидери ще го разберат и се надявам, че вървим в тази посока. Не е чак толкова трудно това да се случи. Вече се правят стъпки в тази посока. Днес Европа защитава много по-добре своите граници в сравнение с миналата година“, казва още президентът Плевнелиев.

„Отстояваме общата европейска сигурност и не допускаме големи групи хора просто да се придвижват през нашата територия, без каквато и да е регистрация и контрол. Никога не сме го допускали и всъщност сме единствените, които не го допускат. Не виждаме противоречие в това, да спазваме човешките права и да охраняваме своите граници. И смятаме, че това е задължение на всяка държава - най-малкото да охранява сигурността по своите граници. Ако това не се прави, виждаме какви са резултатите - заявява още държавният глава. - Сега ЕС постига прогрес в тази насока, както и по отношение на интегрирането на мигрантите. Има напредък и по отношение на разбирането, че трябва да се търси решение на миграционната криза в дългосрочен план. И аз съм уверен, че много скоро ще имаме общо европейско решение. Беше създадена нова институция, отделени са и значителни средства от бюджета на ЕС за разрешаването на този въпрос. Така че днес Европа е много по-добре подготвена, в сравнение с 2015 година. Но все още не можем да се похвалим, че сме решили този проблем по един устойчив и ефективен начин“.