В БСП ще трябва да ускорят инициативата си за задължително гласуване, ако искат то да бъде факт при евентуални парламентарни избори наесен. Това показват сроковете, заложени в конституцията за нейната промяна.

Според чл. 154 от основния закон право на инициатива за промяна конституцията имат една четвърт от депутатите (48) и президента.

Предложението се разглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.

В чл. 155 се казва, че изменението на конституцията се прави на три гласувания в различни дни с подкрепата на три четвърти от гласовете на депутатите (180).

ГЕРБ, БСП и "Атака" имат общо 199 депутати. Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете (160), то се поставя за ново разглеждане след не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували, не по-малко от две трети от всички депутати. Ако се стигне до подобно гласуване, то ще са достатъчни гласовете на ГЕРБ и БСП, които са 176. Тогава обаче отпада хипотезата, че изборите могат да са наесен.

Съществува и вариант задължителното гласуване да се въведе чрез референдум, който да се проведе заедно с предсрочния вот, което вероятно значително би повишило избирателната активност. Тогава обаче задължителният вот ще важи за следващите избори - за редовните местни през 2015 г.