Прокуратурата е възобновила разследването за изтеклите разговори между Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки, наречени Яневагейт или "Двете каки". Това съобщава "Дневник", цитирайки източник от държавното обвинение.

Наблюдаващият делото прокурор Димитър Петров от т. нар. антикорупционно звено към СГП се е самосезирал в сряда, след като се появи в "Труд" интервю на Момчил Мондешки, макар и без снимка.

В него повече от година и половина след записите адвокатът се сеща, че те са правени нарочно в студио, където тримата се събирали и се наговорили да злепоставят Бойко Борисов, Цацаров и т.н. Това пък стана само дни след като Борисов лансира версия в същата изненадваща посока - в интервю пред Нова тв на 24 октомври той заяви, че "имат студио, в което се събират и снимат разговорите, и ги пускат" и не трябва да бъдат проверявани, защото са "врачки и махленски клюки".

В края на юли стана известно, че наблюдаващият прокурор е спрял досъдебното производство, тъй като разследващите не са могли да намерят човека, записал разговорите. В интервюто пред "Труд" Мондешки заявява, че разговорите всъщност били нарочно записвани. Той твърди, че те са били направени с диктофон в дома на Ченалова и всичко, което се говори, е било предварително измислено и не е истина.

"Целта беше записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса как ще бъдат използвани", обяснява Мондешки.

Прокурор Петров е постановил да се извърши разпит на адвоката, както и на Атанас Чобанов и Асен Йорданов - главния редактор и собственика на сайта "Биволъ", който пуска записите. Ще бъдат разпитани и други свидетели по преценка на прокурора, пише още "Дневник".

Освен това Петров ще изиска от сайта всички записи, с който "Биволъ" разполага.

Поради своята неоткриваемост (макар че е вписан в старозагорската адвокатска колегия) Мондешки не даде обяснения и по проверката на ВСС, нищо че тя също бе прекратена с обяснението, че са "разпитани всички възможни страни".

Интервюто на адвоката, сочен от мнозина за трансмисията, по която Пеевски е спускал нареждания на съдебната система, и който се оказа неоткриваем само за ВСС и прокуратурата, предизвика мигновени реакции - бившият министър Христо Иванов отбеляза, че така вече стават двама свидетели, които твърдят, че са участници в записите - Румяна Ченалова и Мондешки.

Самата Ченалова пък веднага обяви, че е готова да застане на детектор на лъжата срещу всеки, който твърди, че записите са манипулация. Тя попита как така на 19 февруари, когато и двете са отстранени, ще седнат да правят записи, защо, и какво го "грее" Мондешки, след като от едно престъпление, фактически си признава,че участва в друго.

Пред Клуб Z уволнената съдийка предположи, че адвокатът "опитва да спасява групата".

 

По повод твърденията му,  че не познава Делян Пеевски, тя каза, че е лесно проверимо, че той работи с адвоката на ДПС-депутата Александър Ангелов.

В същата посока - да се повтори проверката, се изказа вчера и правосъдният министър Екатерина Захариева, а още по-отдавна и председателят на ВКС Лозан Панов.

Що се отнася до прокурор Димитър Петров - той е сред "остриетата" на прокуратурата по куп дела - като Станишев, Волен Сидеров, Огнян Донев, срещу самата Владимира Янева за "Червей" и мн. др.