Втората фраза от заглавието е от "Оркестър без име" - казва я другарят Миташки....

Друг митичен образ - адвокат Момчил Мондешки, който така и за година и половина не можа да бъде открит от етичната комисия на ВСС (в лицето на бившия следовател Ясен Тодоров) и от цялата Прокуратура на Република България - в лицето на знаете кого, "се предаде" чак пред разследващия журналистически гений на "Труд".

Та там той, преживявайки катарзис, твърди, че сядали с Владимира Янева и Румяна Ченалова и нарочно са си фантазирали измишльотини по адрес на Бойко, Цецо, Делян, Сотир, "Жоро (Колев, председател на ВАС, б. а.), "човека на Бойко в Съвета" (Димитър Узунов, чиято кариера тръгна главоломно, б.р.) и мн. др.

– Не разбирам, каква беше целта на записите - не разбира интервюиращият.

– Мисля, че го казах ясно. Целта беше, записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса, как ще бъдат използвани - опитва се да му набие акъл в главата чрез няколко повторения Мондешки. Ако това е той де, защото жанрът е интервю без снимка...

Целият журналистически удар завършва с две кратки аудио файлчета:

"Как се спираше и как се прослушваше... 1-2-3 проба... 1-2-3... Утре включвам двете червените", чува се глас, който много наподобява на бившата съдийка Румяна Ченалова.

От тях се извежда изводът, че "Румяна Ченалова подготвя техническото средство за запис".

Тъй като Ченалова в момента чете материали по едното досъдебно производство срещу нея, тя коментира още на излизане пред ДАНС в сряда твърденията на Мондешки (обяви, че веднага е готова да застане на детектор на лъжата срещу него), а също и аудиофайлчетата. Според Ченалова това са записи, откакто бе съдия по делото за "Големия Октопод" срещу Алексей Петров, преди казусът да отиде от СГС в Спецсъда.

Какво отговориха от Софийския градски съд по темата?

На 2, 3 и 4 май 2012 г. състав с председател Ченалова уважава искане на адвокат Ина Лулчева, която по онова време защитава Петров, трите заседания от въпросните дати да се запишат на аудионосител.

"(Съдът) предостави възможност на системния администратор инж. Ташев да монтира необходимите тонколони, както и да осигури записващо устройство...", се отбелязва в протокола от съдебното заседание.

Въпросният инж. Ташко Ташев - е бивш шеф на IT отдела още от 3 юни 2002 г. включително до "златните години" на Владимира Янева и е махнат на 3 юли 2015 г. от новото ръководство на съда.

Той се оказва извън съда след скандала "Белведере", когато френският посланик Дьо Кабан каза, че има "гнили ябълки" в СГС, а компютърната система се оказа пробита, възможна за манипулиране отвън, "случайното разпределение" на делата ставаше по - меко казано - много съмнителен начин.

Оттогава Ташев заедно с премиерския съветник Яне Янев обикаляше Канал 3 и други медии, показващи често единодушие в прокарване на интересите на Делян Пеевски, за да громи бившия правосъден министър Христо Иванов. Ташев критикуваше и новото ръководство на съда в лицето на Калоян Топалов, твърдейки че е уволнен неправомерно.

Разбира се, че като главен записващ делата срещу Алексей Петров Ташев е имал достъп до материалния носител на записите. Никъде не е отразено той официално да е изнасял от съда записи от заседанията.

Самото дело "Октопод" в момента още тече в Спецсъда.

От "Биволъ" пък обръщат внимание и че "двете червените" означава, че устройствата в съда имат няколко червени копчета – за съдията, адвоката и подсъдимия и прокурора. Както е известно, диктофоните имат само по едно копче за режим на запис.

Самата Ченалова каза в сряда, че най-лесно проследимото нещо на света, е че двете устройства са различни - това, на което текат разговорите за търговия с влияние и откровени престъпления в съдебната власт, не е това с "1-2-3- проба". Същото твърди и "Биволъ" вчера.