Англия няма да се подчини на забраната от страна на ФИФА да не постави алени макове на фланелките си за мача с Шотландия другата седмица и рискува наказание от световната футболна централа. Казусът се върти вече няколко дни по оста Лондон - Цюрих.

Аленият мак е символ на почитане на жертвите от войни и се отбелязва на 11 ноември във Великобритания. Точно в този ден е световната квалификация между двата отбора на "Уембли". Националните отбори на страните от Обединеното кралство го слагат не за първи път, но сега ФИФА се противопостави.

Говори се дори за отнемане на точки, но според специалисти чак дотам няма да се стигне. Аргументните на ФИФА са, че във футбола не бива да се използват "политически, религиозни или комерсиални символи".

Футболната асоциация на Англия отговаря, че аленият мак в памет на загиналите бойци не е нищо такова, поради което играчите на "трите лъва" ще го носят на екипите си. Предполага се, че и Шотландия няма да отстъпи.

Случаят стигна до парламента и изпълнителната власт. Премиерът Тереза Мей реагира гневно на забраната на ФИФА. Валят декларации, в които се казва, че милиони хора по света са жертви на войните - пряко или косвено, поради което няма нищо лошо да се окаже почит. Това няма нещо общо с политиката и религията, пише в обръщание на ФА.

"Британия не е единствената държава, пострадала от военни конфликти, отвърна генералният секретар на ФИФА, сенегалката Фатма Самура. - Сега на дневен ред е Сирия. Моят континент страда от години. Единственият въпрос е защо трябва да правим изключение само за една страна, а правилото да важи за всички останали."