Изследване на университета "Харвард" доказа, че вдигането на гирички и други тежести увеличава шансовете да се справите с тлъстинната тъкан около талията си, пише "Индипендънт".

Проучването е проследило 10 500 мъже над 40-годишна възраст за период от 12 години. И стига до извода, че тези, които вдигат тежести, докато тренират, са много по-малко склонни да имат затлъстяване в областта на корема. Рания Мекари, един от авторите на изследването, обяснява: "Ангажирането с постоянно трениране, като в идеалния случай то е комбинирано с аеробни упражнения, може да помогне на по-възрастните хора да намалят коремната тлъстина като съхранят или увеличат мускулната си маса".

Така че ако искате плочки на корема, може би е време да се концентрирате върху прости упражнения, свързани с вдигане на тежести.

Хората, които само тичат по пътека, имат много по-малки шансове да свалят коремната тлъстина. Добавянето на тежести към редовните тренировки не само изгражда мускули, но гори мазнини и увеличава метаболизма, сочи изследването.

Предишно проучване на Харвард показа, че повечето тлъстина около талията увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания - дори и да не сте с наднормено тегло.