От национален вратар на Германия, до състезател по кеч. Това е пътят, който извървя Тим Вийзе. Преди два дни 34-годишният Вийзе дебютира успешно в турнир на Световната кеч федерация (WWE) в Мюнхен.

Публиката скандираше името му - също като на футболен мач. И точно заради местните фенове, нещата бяха така организирани, че Вийзе да има последната изява. Бившият страж бе съотборник с Чезеро и Шеймъс, а тримата победиха "Изгряващите звезди" и Бо Далас.

Тим направи "задушаващо тръшване" на един от съперниците си, а той не повдигна крака или кръста си и съдията отсъди туш. Победа за Вийзе и компания за радост на хилядите в залата.

Вратарят има и прозвище - Машината.

Тим Вийзе - Машината. Снимки туитър

През 2014 г. той изненада мнозина, като реши да сложи край на кариерата си едва на 32 години - златна възраст за вратар. Въпреки че кариерата му вървеше надолу - за два сезона в "Хофенхайм" Вийзе записа едва 10 мача и извади доста топки от мрежата си.

А преди това бе сред най-обещаващите вратари в Германия. Започна в "Байер" (Леверкузен), премина през "Фортуна" (Кьолн), "Кайзерслаутерн" и "Вердер". Най-добрите му години бяха в Бремен (2005-2012 г.), където записа 194 мача в Бундеслигата, Купата на Германия и евротурнирите. Стана национал, 6 пъти пази вратата на бундестима, включително в приятелски мач срещу Англия. Тим бе част от немския национален отбор на световното през 2010 г. в Южна Африка.

Последният му сезон с "Хофенхайм" бе кошмар - той пусна много голове, завърка се в скандал на парти и в крайна сметка на 21 януари 2014 г. бе освободен. И след като до лятото не си намери клуб, на 17 септември Вийзе обяви, че се оттегля от футбола. На 32.

Междувременно вече се беше посветил на тиймбилдинга. И бе получил оферта да се присъедини към WWE. На следващата година участва в шоу във Франкфурт - беше зрител край ринга, предизвикаха го, качи се... Които са гледали кеч, знаят за какво става въпрос.

На 7 юни тази година стана ясно, че Вийзе е получил предожение от един от най-прочутите кечисти - Трите хикса, да тренира с него в специализирания център на WWE в Орландо, Флорида. Трябваше да го подготвят за специалните номера, които се практикуват в кеча. Междувременно бе натрупал вече желаната мускулатура.

На 3 ноември беше първата му изява. Пред германските медии Тим Вийзе каза, че се чувства щастлив, интересно и забавно му е. А кой да предположи преди две години, че пак ще чува да скандират името му, макар и далеч от футбола.