Прокуратурата в Мюнхен е завела следствие срещу шефа на компанията "Фейсбук" Марк Зукърбърг и други мениджъри на концерна. Това съобщи първо онлайн изданието на “Шпигел”, а впоследствие и други германски медии.

Зукърбърг и негови колеги от високите етажи на концерна са западозрени основно в подстрекателство към вражда.

Сред заподозрените освен босът на фейсбук Зукърбърг са управителката  Шерил Сандбърг, главният лобист за Европа Ричард Алън и неговата берлинска колежка Ева-Мария Киршзипер.

До начало на следствие се е стигнало след жалба на адвокат от Вюрцбург, Бавария. В нея мениджърите на концерта се обвиняват, че са допускали чрез фейсбук да се разпространяват призиви за извършване на убийства, насилия, отричане изтреблението на евреите по време на Холокоста и ксенофобия.

Фейсбук е длъжен да отстранява от страниците си всякакви поствания, които са в разрез със законите. В противен случай носят наказателна отговорност. Обаче – ако противоправните прояви станат негово достояние, твърдят юристи.

Скандалното в случая е, че в жалбата на адвоката от Вюрцбург са изредени редица случаи, при които ръководството на фейсбук е било многократно предупреждавано и призовавано да изтрие поствания. От фейсбук или не са реагирали, или са били на мнение, че не са установили никакви нарушения на стандартите.

Истината е, че повече от една година в Германия социалната мрежа се подлага на остри критики заради нехайство и допускане да се разпространяват призини към омраза и насилие.

Първата жалба срещу Зукърбърг и негови колеги беше подадена още в началото на годината в прокуратурата в Хамбург, но тя остана без последствие. Обяснението беше, че централата на фейсбук не е в Германия и така концернът не е подсъден във Федералната република.

Какво ще реши прокуратурата в Мюнхен, предстои да видим.