Десет години след освобождаването от Либия на петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени и осъдени на смърт абсолютно без никаква вина, все още остава мистерията как близо 400 деца във втория по значение град в страната, Бенгази се заразяват с ХИВ вирус.

Сега Mediapart разкрива удивителните твърдения, че самите либийски власти са се сдобили със „стъкленици“ с вируса за да заразят много деца, за да се хвърли вината върху Запада.

Поразителните твърдения са описани в дневника на бившия либийски премиер Шукри Ганем, който беше намерен мъртъв във Виена през 2011 г., съобщава "Фокус"

Ако фактите се потвърдят, това ще е уникален вид държавни престъпление. В дневника на бившия премиер се казва, че двама висши служители на либийското разузнаване от режима на Кадафи лично са заразили стотици либийски деца в болница с ХИВ вирус. Тази „специална операция“ в Бенгази през 1998 г. е дело на началника на военното разузнаване Абдула Сенуси и началника на външното разузнаване Муса Куса, разкрива Mediapart.

Невероятното твърдение, че либийските власти са заразили с ХИВ либийски деца изглежда е било признато от Сенуси пред свидетели през 2007 г., малко след освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар, който бяха погрешно обвинени, че са имали участие в епидемията , при която над 400 деца се заразяват с вируса в детската болница „Ел Фатих“ в края на 90-те. Това признание се съдържа в личния дневник на либийски премиер Ганем, който по-късно умира при съмнителни обстоятелства във Виена.

Дневникът му разкрива още и подробности по твърденията, че Либия е финансирала предизборната кампания на Никола Саркози през 2007 г.