Синдикът Венцеслава Стефанова обяви за продан "Мега мол Русе". До тъжната развръзка се стигна, след като фирмата собственик бе обявена в несъстоятелност заради дългове към лондонския клон на Банка Пиреос.

"Мега мол Русе" е първият търговски център от ново поколение в дунавския град, открит през 2010 г. Има три надземни етажа със 100 магазина и заведения, както и две подземни нива с 367 паркоместа. Разгънатата застроена площ на обекта е 43 519 кв. метра. Молът се продава заедно с прилежащ терен от 10,8 дка.

Началната цена е 25,72 млн. лв., а методът на продажба – чрез пряко договаряне на 14 ноември.

Има важна подробност – търговският център се продава без вътрешните асансьори, ескалатори и електрически пътеки. Синдикът отбелязва, че оборудването не е включено в продажбата, тъй като е заложено в полза на "Юропиън канвърджънс дивелъпмънт".

"Мега мол Русе" се намира на ул. "Независимост" в крайдунавския град. Първоначални инвеститори бяха българската компания "Мегахим" и фондът "Юропиън канвърджънс дивелъпмънт къмпани", които вложиха 30 млн. евро в строителството. Отдаваемата площ в мола е 17 800 кв. м.

Търговският център отвори в период на спаднало потребление и това постепенно се отрази на резултатите и на наемателите, и на собствениците. Сред първите, които напуснаха "потъващия кораб", беше веригата "Пикадили".

През 2014 г. Окръжният съд в Русе обяви компанията собственик в неплатежоспособност и откри процедура по несъстоятелност.

Преди имотната криза Русе беше известен като "градът на шестте мола", заради многото обявени проекти. Областният център обаче се оказа прекалено малък и с недостатъчно платежоспособно население, за да се сдъбнат желанията на инвеститорите.

В крайна сметка повечето намерения останаха само на хартия, други бяха построени, но не отвориха врати („Дунав мол”), а днес функционира само "Мол Русе".

Това е трети опит за продажба на "Мега мол Русе". По-рано тази година никой не пожела да купи обекта на по-високи цени – съответно 33,8 млн. лв. и 27,1 млн. лв.