Средно между 20 и 45 минути - толкова се чакаше за гласуване по обяд в различни райони на София, показа проверка на Клуб Z. На места опашките се виеха по цели училищни коридори, а по-възрастни граждани си пазеха реда на столчета встрани. Според избиратели в "Лозенец", например, високата активност била заради това, че вотът е задължителен по закон. В "Люлин" мотивът беше различен - референдумът, въпреки че активността за него беше с една идея по-ниска от тази за нов президент. Според грубите сметки гласуването в най-ранните часове - от 8 до 10 ч, се движеше със скорост от около 22 души в час. В по-късните часове около обяд и в ранния следобяд скоростта отбеляза ръст.

Граждани коментираха, че някои от тях се редят за втори път, защото в сутрешните часове опашките им се сторили големи и дошли повторно. Други, макар и малцинство, се отказваха изобщо да гласуват при вида на перспективата за голямо чакане. 

Към 13 ч избирателната активност беше 26,2 % на вота за президент и 22,8% на референдума от имащите право на глас 6 834 278 избиратели. В реални числа това значи съответно 1 790 608 гласували за държавен глава и 1 557 444 участвали в допитването, съобщиха от ЦИК.

В изборите за кмет в столичния район "Младост" са участвали 22,44 % от имащите право на глас, отчетоха още от ЦИК.

Над 76 жалби и сигнали по телефон и мейл са разгледани до момента от ЦИК, като основаната част се отнасят до организацията на работата на СИК и за нарушения по отношение упражняване правото на вот.

Има сигнали за незаконна агитация, за разделяне на кабините за гласуване за двата избора, като и за това, че не се информират гражданите за правото да гласуват на референдума.

Читатели на Клуб Z в британската столица Лондон съобщиха, че опашките там са още по-внушителни. Подаването на бюлетина в секция в Западен Лондон е изисквало около 4 часа чакане. По всяка вероятност в централните секции положението е било още по-напрегнато. За големи опашки съобщават и БНТ и Нова тв в Бурса, Турция.