Подкрепяни от американците кюрдско-арабски сили започнаха отдавна очакваната операция за завладяване на т.нар. сирийска столица на „Ислямска държава” („Даеш“) град Рака, съобщават световните агенции.

„Главната битка за освобождаване на Рака и околностите й започна”, съобщи командир от Сирийските демократични сили на пресконференция в Аин Иса, на 50 км северно от джихадисткия бастион, цитиран от Франс прес.

Сирийските демократични сили уточняват, че ще бъдат подпомагани от въздушни удари на водената от САЩ коалиция и операцията им ще започне до часове. Бунтовниците предупреждават цивилното население да стои на страна от районите, където са силите на джихадистите, предава Би Би Си.

Коалицията на кюрдски и арабски милиции печели територии в районите северно от града. Операцията идва в момент, когато подкрепяната от САЩ иракска армия напредва срещу „Даеш“ в покрайнините на Мосул.

Междувременно атентатори самоубийци използваха натъпкани с експлозиви линейки, които взривиха и убиха 21 души в два иракски града. Нападенията станаха в Тикрит и Самара. Никой не е поел отговорност за извършването им.