Ако Хилъри Клинтън спечели изборите в САЩ във вторник, това ще създаде два прецедента в американската политика. За пръв път жена ще заеме най-висшия пост в държавата, и за пръв път мъж ще влезе като съпруг в Белия дом. 

Така изниква въпросът как точно ще се титулува Бил Клинтън? "Първа дама" не върви...

Според специалистите по етикет, най-вероятно ще се предпочете терминът "първи джентълмен". За това има прецедент - съпрузите на дамите сенаторки, които в момента са 6 в Щатите, се наричат така неофициално.

Появява се и друг въпрос - как ще се обръщат към двамата, когато са заедно? Все пак Бил Клинтън вече бе на поста от 1993 до 2001 г. и по американски маниер завинаги обръщението към него е "Господин президент", това няма да се промени. Но когато се говори за тях двамата, ще се говори за "президента Клинтън" и "бившия президент Клинтън". За това също има прецедент - бащата и синът Буш, наричани съответно Буш-старши и Буш-младши.

Все още не е ясно каква роля ще изпълнява Бил Клинтън като "първи джентълмен" - традиционно първата дама се занимава с обществени каузи. Той ще получи офис и съветници, но не и заплата. Съпругът на Хилъри обаче се готви за новата си позиция - от година не чете речи срещу заплащане, с което изкарва прехраната си, а наскоро заяви, че ще се оттегли от ръководството на Фондацията "Клинтън", която се занимава с хуманитарни програми.