Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей заяви днес пред в. "Съндей Таймс", че правителството "продължава с работата" по излизането на страната от ЕС. Тя обеща Брекзит да бъде осъществен изцяло, въпреки решението на Висшия съд в страната, според което по въпроса първо трябва да се изкажат депутатите.

В момента правителството обжалва решението, тъй като, по нейни думи, "на карта е поставен важен принцип".

А именно - че парламентът вече е гласувал британците да решат дали да напуснат Съюза в референдум. И след като на 23 юли тази година близо 52% отговориха с "да", не е редно сега парламентът отново да одобрява решението им. 

"Това е прекрасна възможност за създаване на едно смело, уверено глобално бъдеще за Великобритания", заяви тя за Брекзит.

Мей обаче не се включи към лагера начело с "Дейли Мейл" и бившият шеф на UKIP Найджъл Фарадж, които обявиха съдиите за "предатели на народа". Напротив, тя отбеляза, че уважава тяхната независимост и решението им.

Преди референдумът Мей не искаше Обединеното кралство да напусне Съюза, но след това застана твърдо зад "волята на народа". Поне публично - наскоро изтекоха записи на разговор между нея и представители на Голдман Сакс, в което тя заявява много притеснения за излизането от Европа.

Днес премиерката посети Индия за пръв път като премиер. Там тя заяви, че някогашната колония на Британската империя е "най-важният ни и най-близкият ни приятел".