Изключителна голяма мобилизация на електората на БСП зад кандидатурата на Румен Радев. 84 на сто от симпатизантите на соцпартията са го подкрепили. Той е привлякъл гласове и от АБВ, и от "Движение 21" на Татяна Дончева.

Това сочи партийният разрез на данните на "Алфа рисърч". В същото време кандидатката на управляващите Цецка Цачева е взела гласовете на 78 на сто от хората, които традиционно гласуват за ГЕРБ. Но отбелязва отлив за партийните позиции в столицата и в големите градове. Тя не е привлякла гласове на избиратели извът ГЕРБ. 65 на сто от симпатизантите на РБ са гласували за Трайчо Трайков. Той обаче има и гласове извън РБ. В същото време 10 на сто от избирателите на реформаторите са отишли при Красимир Каракачанов.

"Десният човек в България не предпочете Цачева, а автентичният десен - Трайков", смята политологът Първан Симеонов пред БНТ.

65 на сто от избирателите на АБВ са избрали Ивайло Калфин, но 14 на сто са харесали Радев. Доста мобизирани са били и обединените патриоти зад Каракачанов със 76 на сто.

"Българските избиратели са известни с нестриктната си партийна дисциплина", отбеляза Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Тази недисциплинираност се е проявила още на първи тур, а много по-трудно е да се предвиди как ще решат да гласуват изцбиратели и доколко ще се вслушат в призивите на партиите си да подкрепят един от двамата кандидати.

Любопитна неизвестна в картината е Веселин Марешки, който стигна до четвъртото място и за чиито избиратели е трудно да се предвиди как ще действат. "Той не направи политическа кампания, избар неполитически послания, стъпи на икономически модел", смята Боряна Димитрова, която сравни Марешки с ранния Жорж Ганчев. За аптечния бос са гласували изключително разнороден тип избиратели, в това число и много млади хора.   

Самият той заяви, че ще гласува "с по-малкото отвращение" и даде да се разбере, че става дума за Цецка Цачева.

"Лявото по-лесно се мобилизира около определена кауза, отколкото дясно. Може би ще има и в дясно мобилизация за балотажа. Засега левицата има сериозно червена точка в това състояние", смята политологът Огнян Мничев.

"Балотажът едва ли ще е толкова лесен", включи се и Антоний Тодоров.

Според него почти 300 хил.граждани са подкрепили Марешки. Какво ще направят те? Той каза, че те са свободни. Какво ще направят избирателите на Каракачанов. Ще бъде труден балотаж. И партиите ще трябва да преговарят, добави анализаторът.

Той отбеляза: "Променят се нагласите. ГЕРБ за първи път не е е първи. "

Другата голяма новина е разпръскването на вота, едни голям масив от гласове тепърва ще бъде разпределен. Избирателите на третия и четвъртия дали ще послушат съвета да гласуват за един или друг кандидат, коментира политологът Даниел Смилов. Степента на неяснота е много голяма, уточни той.

Няма съществена промяна като гласове в подкрепата за управляващото мнозинство, смята Антоний Гълъбов.