И избирателите на ДПС по време на над 50-те ни срещи в страната, и българските граждани като цяло с оглед на изборния резултат заявиха ясно какво очакват. И те очакват промяна.

Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ анализира предварителните данни от президентския вот. Той определи резултата на независимия кандидат Пламен Орешарски, подкрепен от тях, като "добър" и "задоволителен".

Партийното ръководство благодари на избирателите си. Самият Орешарски обаче не се появи в НДК и не застана редом с подкрепящите го. По думите на Карадайъ с него се държи контакт, но той е бил независим кандидат и вероятно ще даде изявление, когато има изборни резултати, а не само социологически прогнози, макар че те дават ясна обща картина.

Другият знак, който ДПС видя във вота на първия тур е, че избирателите масово са подкрепили независими кандидат-президенти - трима от първите петима кандидати не са партийни, изчисли Карадайъ. 

Това е знак, че гражданите имат очакване за независима прездентска институция, която може да е партьор на другите власти, но и да е коректив, когато е необходимо, заяви още председателят на движението.

Карадайъ продължи:

Президентската институция е много важна институция за страната. Не е добре да има концентрация на всички институции на различните власти в една партия, а още по-малко в една персона.

Така ДПС отвърна на настоятелните въпроси дали ще даде подкрепа на втория тур и за кого. По думите му още през май месец партията е заявила, че президентът трябва да е независим, а и премиерът Бойко Борисов е заявил достатъчно ясно, че не иска подкрепа от ДПС. За разлика от ген. Румен Радев, чийто подход е бил различен - поискал е подкрепа от всички български граждани. 

Ако има изненада първия президентски тур, Карадайъ я определи така:

"Слушахме изявлението на г-н Борисов. Той обяви ГЕРБ за мощна и силна партия, но на първия тур независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет, победи могъщата партия ГЕРБ".

На въпрос за предсрочни парламентарни избори ДПС заявиха, че отдавна говорят, че в последните две години у нас има отстъпление от демократичните ценности, от защитата на правата на човека и на гражданите. А и движението вече поиска такива избори напролет.

Карадайъ заяви категорично, че ДПС не се притеснява от "конкуренция" от партията на бившия си лидер Лютви Местан - ДОСТ. Той заяви, че все още се очакват изборните резултати от Турция.