Вицепремиерът Томислав Дончев е бил сред министрите, които са смятали, че премиерът трябва да си подаде оставка, щом е дал преди това подобна заявка. Това обясни самият Дончев тази сутрин по Нова тв.

"Веднъж казано нещо, то трябва да се изпълни".

Това била позицията на вицепремиерът. Прагматичните аргументи обаче взели превес.

"Няма да влизам в технологията на обяснението на Бойко Борисов. Това е политическа иновация - ако не си първи на първи тур, подаваш оставка", каза още.

И като отрече, че заседанието на ГЕРБ късно снощи, след като станаха ясни резултатите е било инфарктно. 

"Не е вярно, че е имало инфарктно заседание", отрече той. "Говорихме си с колегите. Моята версия беше, че щом премиерът е направил подобна заявка, той няма как да се отметне. Колегата Горанов и г-жа Павлова имаха чисто прагматични аргументи. Горанов обясни, че бюджетът върви добре".

Лиляна Павлова също дала аргументи как добре се справя правителството.

БСП и ДПС очевидно играят в един отбор и хоризонтът е парламентарни избори. Търси се третият. А това, че БСП стои днес зад ген. Радев, не значи нищо - преди две години подкрепяше Орешарски, направи разбор на опонента вицепремиерът.

Историята не поднася модалните разсъждения, каза той на въпрос дали резултатът не би бил по-различен, ако той беше кандидатът за президент на ГЕРБ.

"Г-жа Цачева има всички качества да докаже, че е успешният кандидат", каза още Дончев.

Аз не вярвам в крепостния вот, добави той за призивите да се гласува партийно между двата тура от формациите на неспечелилите кандидати. Това не е особено хигиенично, смята той.