Руският бизнесмен Генадий Тимченко, смятан за ковчежника на Владимир Путин, вече не е част от най-близкия кръг на президента, съобщи РБК.

Същата участ е сполетяла и Сергей Иванов, който до лятото оглавяваше администрацията на Кремъл.

До този извод стигнали експерти от руския холдинг "Минченко консълтинг" в годишния си доклад. В него се съдържат сведения за това кои в момента са най-влиятелните чиновники и бизнесмени в Русия.

"Изпадането" на Тимченко от близкото обкръжение е свързано с намалялата му активност по стратегическите направления.

"Преди време същия път измина Роман Абрамович", заявява пред РБК Евгений Минченко, шеф на консултантския холдинг.

Иванов пък излязъл от кръга поради простия факт, че е напуснал поста шеф на президентската администрация. Той обаче си е запазил широк кръг от пълномощия, като неформално контролира министерството на транспорта и природните ресурси. Тимченко продължава да притежава сериозни финансови ресурси.

Като нов кандидат за най-близкото обкръжение на Путин експертите сочат експремиера (април-август 1998 г.) Сергей Кириенко. Съвсем наскоро той стана първи зам.-шеф на администрацията на Кремъл. Към кръга приближени се е устремил и новият председател Антон Вайно.

А на някои от настоящите близки хора на Путин влиянието расте. Това са шефът на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов, управителят на банка "Россия" Юрий Ковалчук, президентът на "Роснефт" Игор Сечин и московският кмет Сергей Собянин. Стабилните си позиции запазват премиерът Дмитрий Медведев, олигархът Аркадий Ротенберг, новоизбраният председател на Думата Вячеслав Володин и военният министър Сергей Шойгу.

Българската връзка на Тимченко

Генадий Тимченко щеше да строи българския участък от газопровода "Южен поток".

Тази новина съобщи Ройтерс през март 2014 г. Предвидено бе строежът у нас да се извършва от руската компания "Стройтрансгаз". Именно Тимченко е неин мажоритарен собственик с дял от 63 на сто. Стойността на тръбата на българска територия се оценяваше на 3,5 милиарда евро.

Тимченко е основател и на компанията „Гунвор“ - един от най-големите търговци в света на енергийни суровини. В САЩ смятат, че Путин притежава значителен дял в тази компания.

Ковчежникът на Путин оглави черен списък на финансовото министерство на САЩ, огласен през пролетта на 2014 г. В него влязоха 16 руски бизнесмени. Причина за санкциите на част от имената в списъка бе, че те „са контролирани, действали са от имено на, или са предоставяли финансова помощ, на висши представители на правителството на Русия“.

Специално за Тимченко мотивът на ведомството бе следният:

„Дейностите на Тимченко в енергийния сектор са директно свързани с Путин. Путин има инвестиции в „Гунвор“ и вероятно има достъп до активите на компанията“.

В резултат през лятото на 2014 г. "Стройтрансгаз“ напусна консорциума за изграждане на българската част на "Южен поток". Това съобщи самият Тимченко в интервю за ТАСС.

"Ние спечелихме търга, но господин Маккейн (става дума за американския сенатор Джон Маккейн, яростен противник на Русия - б.р.) пристигна в България и уговори местните власти да се откажат от нашите услуги“, каза тогава олигархът.

Навални: Олигархът получи незаконно къща на Хрушчов

Генадий Тимченко е получил разрешение да използва държавна сграда, в която някога е живял съветският лидер (1954-1964) Никита Хрушчов, съобщи Нюз.Ру, като цитира в. "Таймс".

Кметът Сергей Собянин позволил на олигарха на сключи договор за аренда на обекта за срок от 49 години. Богаташът се задължава в замяна да преустрои зданието в хотел.

Твърденията за на блогъра опозиционер Алексей Навални, който оглавява Фонда за борба с корупцията (ФБК).

Навални извършил разследване, което установило, че Тимченко в нарушение на всякакви правила за ползване на земя обитава зданието с площ над 1000 квадранти метра  и цена около 40 милиона лири (44,8 милиона евро).

Договорът за аренда бил одобрен без организиране на задължителните търг или наддаване. Това е разрешено за хотел, но не и за жилищен дом, отбелязва Навални пред "Таймс".

През 2013 г. обектът бил предаден на неназована от вестника офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови и свързана с Тимченко.

Авторът на публикацията - журналистът Том Парфит, припомня интервю на Тимченко отпреди две години за ТАСС. В него милиардерът заявява, че живее в двуетажна къща, която е толкова голяма, че вика прислугата си по радиостанцията.