Държавният инвестиционен фонд на Сингапур (GIC) сключи договор за покупка на компанията P3, която притежава, строи и управлява логистични паркове в Европа.

Сделката е на стойност 2,4 млрд. евро и е най-голямата през 2016 г. в сектора на недвижимите имоти на Стария континент. Това се казва в официално съобщение от ръководството на P3.

Продавачи са компаниите TPG Real estate и Ivanhoe Cambridge. Придобиването се очаква да приключи до края на годината след одобрение от регулаторните органи.

Портфолиото на P3 включва 163 висококачествени логистични комплекса с обща разгъната площ от 3,3 млн. кв. метра в девет държави.

Компанията притежава и 190 дка земя в софийското поле - между с. Волуяк и Костинброд, която е на разположение за строителство на складови площи. Парцелът се намира близо до завода за сухи строителни смеси на "Сен Гобен констракшън" и до производствения комплекс за бронежилетки "Марс Армор" в индустриалната зона на Костинброд.

Инвеститорът има проект за изграждане на 4 сгради с обща разгъната площ от 81 840 кв. метра. Основната им функция ще бъде логистична, като 7,5% от помещенията са предвидени за офиси, които да обслужват наемателите.

В момента тече процедура за смяна на статута на земята, с което да се даде възможност за играждане на бизнес сградите.

Държавният фонд на Сингапур e създаден през 1981 г. от местното правителство с цел да управлява валутните резерви на страната и да осигури финансовото й бъдеще. Основната цел на фонда е да постига добра дългосрочна възвращаемост (над инфлацията), като времевият хоризонт на инвестициите е 20 години. Към днешна дата управлява активи за 350 млрд. долара в 40 държави по целия свят.

GIC има мрежа от 9 офиса в ключови финансови столици по света, чрез които инвестира в различни видове компании, в инструменти с фиксиран доход, в недвижими имоти и др.

За последните 20 години държавният фонд е постигал средногодишна възвращаемост от 5,7%. Какво означава това? От GIC поясняват, че инвестирани 100 щатски долара през 1996 г. сега са нараснали до 303 долара (с натрупване).

Спечелените пари се използват от правителството на Сингапур като сериозен източник на приходи в държавния бюджет.

Валутните резерви на страната, определяна като един от азиатските икономически тигри, се управляват от Централната банка на страната и от два инвестиционни фонда.

Визуализация на логистичния комплекс на P3 между София и Костинброд.