Клаус Шрамайер e германски дипломат, бивш зам.-посланик на Германия у нас, в момента посланик в Скопие, Македония. Интервюто му пред Александър Андреев препечатваме от Дойче Веле.

 

Изненада ли Ви резултатът от изборите?

Да, резултатът е изненадващ. Не само относително ниската избирателна активност от малко над 52% е разочароваща, а също и фактът, че 27 години след свалянето на БКП от власт кандидат на БСП отново успя да спечели първия тур на изборите. Ако си дадем сметка, че над 80 процента от гласовете бяха дадени за Радев, Цачева, Каракачанов, Марешки, Орешарски и Калфин - все хора, които се противопоставяха на реформите и най-вече на това правосъдието да бъде поставено на нова, правова основа, то този резултат хвърля мрачна светлина върху цялото българско общество.
Вина за това положение явно носи и Бойко Борисов, който поради някакви причини (вероятно недостатъчно послушание) осуети възможен втори мандат на успешния президент Плевнелиев, а после не успя да издигне равностойна кандидатура.

Какви са шансовете на Радев и Цачева на балотажа?       

Очаквам да се наложи представителката на ГЕРБ, освен ако проруските и националистически настроения не се окажат по-силни, отколкото се предполага.

Представянето на Каракачанов и Трайков беше по-добро от очакваното. Как ще коментирате резултатите им?

Доброто представяне на националиста Каракачанов е обезпокоително. А взетите от Трайчо Трайков 7,1% от гласовете са единственият светъл лъч в мрачната като цяло картина. Трагично е, че българите не успяха да забележат качествата на Трайков.

Резултатите от референдума определено изпращат сигнал към политиците в България. Какво е посланието му, според Вас?  

Резултатите от референдума, в случай, че се окажат валидни, в някаква степен контрастират с резултата от президентските избори. Защото одобрението на поставените три въпроса всъщност представлява вот на недоверие срещу всемогъществото на партиите, които спечелиха на президентските избори.

Как вчерашните избори ще се отразят на политическия живот в България?

Последиците от президентските избори не предвещават нищо добро: ако Борисов наистина смята да изпълни обещанието си и да подаде оставка при неуспех на Цачева (а, според някои съобщения, той има намерение да изчака втория тур), явно ще се стигне до предсрочни избори с неизвестен изход.

Трудно е, впрочем, да си обясним защо Борисов толкова погрешно прецени настроенията в страната и така силно надцени заканата си за оставка. Ако не подаде оставка, ще бъде гарантирана стабилността на страната поне до парламентарните избори догодина. Ако резултатът тогава не се различава много от този на президентските избори, ще трябва да забравим за спешно необходимите реформи. Още повече, че ДПС, което сега не излъчи собствен кандидат, а подкрепи Орешарски, отново ще упражни цялото си влияние.

Казано накратко: Бойко Борисов сбърка съдбоносно и напълно ненужно заложи на карта своите досегашни, макар и скромни, успехи. Сега си отмъщава това, че той не направи нищо за развитието на едно силно и самоуверено гражданско  общество, нито пък предприе нещо за изясняването на постоянно течащите скандали. Бъдещето на България отново изглежда несигурно и необещаващо. Приятелите на България много съжаляват за това развитие на нещата.