Българската агенция по безопасност на храните стартира извънредни проверки в хранителните блокове към детски ясли и градини, детски кухни майки, училищни столове и бюфети. Обектите ще се инспектират за спазване на новите изисквания в Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения.

Последните промени в наредбата бяха обнародвани в "Държавен вестник" през ноември миналата година. Тогава бе даден едногодишен срок, в който действащите договори за доставка на храни в детските и училищни заведения да се приведат в съответствие с новостите.

Най-общо тогава се вдигнаха изискванията за храните, предлагани на децата. Част от тях трябва да са произведени по национален, браншови или утвърден стандарт - това се отнася за месото и месните продукти, млечните продукти, слънчогледовото олио, зехтина, брашното, хляба и лютеницата.

Неотдавна обаче стана ясно, че в самите стандарти и предписания не винаги са заложени достатъчно високи критерии.

Инспекторите ще следят и за още изисквания - храните да не са развалени, да са без добавки (без оцветители в хляба и пълнозърнестите продукти, без оцветители и овкусители в чая, без консерванти, оцветители и подсладители в компоти, конфитюри, сокове и нектари).

Не трябва да се предлагат и продукти, съдържащи вредните хидрогенирани или частично хидрогенирани мазнини - разрешени са само краве масло, слънчогледово олио и зехтин. Забранени са и пържените ядки, екструдираните храни и тези, съдържащи ГМО и/или обработени с йонизиращи лъчения. А соковете трябва да са с изцяло плодово съдържание и без добавени захари, или да са нектари, които да не съдържат повече от 20% вложени захари.

В началото на учебната година агенцията извърши близо 2500 извънредни проверки в хранителни блокове към детските и училищни заведения. Съставени бяха 19 акта и възбранени 65 килограма храни, 25 буркана лютеница и 6 литра слънчогледово олио.