"Николай Михайлов трябва да се докаже и заслужи мястото си в националния отбор. Това, че съм го повикал, нищо не означава, не е някакъв бонус. Това важи и за останалите, не само за него. Всички започват от нулата".

Това обяви селекционерът на националите Петър Хубчев на пресконференция преди неделната световна квалификация срещу Беларус на ст. "Васил Левски". Това ще е последният мач на първия ни тим за 2016 г.

Хубчев призна, че през годините синът на Борислав Михайлов е дал поводи да се пише за него "за неща извън футбола". Но поясни, че го е повикал, тъй като напоследък пази редовно за турския "Мерсин".

В същото време Хубчев обясни на журналистически въпрос защо не призозава Валери Божинов, който бележи редовно за "Партизан" (Белград).

"Да, вкарва голове напоследък и ние го наблюдаваме, но следим и други хора на този пост, рече Хубчев. - Ако вие бяхте на мое място, вероятно щяхте да го повикате. Но сега аз съм национален треньор."

Петър Хубчев коментира, че е взел футболисти, които играят редовно в клубовете си.

Според него главите на националите са затормозени, след като играят по този начин, но той не може да дефинира точно проблема.

"Не съм видял обезверен отбор, но има психологически фактори. Говорих по отделно с някои от състезателите и те ми казаха, че се страхуват от критики в медиите и от страна на странични хора. От друга страна трябва да признаем, че много от тези критики са напълно заслужени, защото резултатите са лоши. Ако направим два-три поредни мача с победи, коментарите ще са на другия полюс. Лозунги няма да правим. Трябва с изявите си на терена да накараме хората да повярват отново в отбора", допълни Хубчев.

Първата цел пред селекционера е тимът му да заиграе по-мотивирано и със себераздаване - нещо, за което един от Четвъртите в света говори от първия си ден в националния отбор.

Той иска футболистите му да са по-добри професионалисти, да допускат по-малко грешки на терена.

"Действително, след като сме получили 10 гола за три мача, това означава, че отборът се представя зле в защитен план. Отбраната обаче започва от нападателите. Искам целият тим да играе по-отговорно", завърши Петър Хубчев.