Кандидатката за президент на ГЕРБ Цецка Цачева се очаква днес да се срещне с кандидата на РБ на първия тур Трайчо Трайков. Тя самата съобщи в ефира на Нова тв, че вчера след срещата с Реформаторския блок той й се е обадил.

По думите на Цачева - след анонса на Реформаторите от изборната нощ, че биха я подкрепили, тя е трябвало да се отзове - "за да видим кои сме силите в България, които сме за защиа на демокрацията и европейските ценности", заяви Цачева.

Тя обяви, че влизайки в президентската надпревара е искала да участва в състезание, но й е предложена битка.

"Влизам в тази битка, мина само първото сражение", заяви Цачева.

На въпрос дали слага знак за равенство между БСП и ген. Радев (след като премиерът Бойко Борисов в изборната нощ не призна, че ГЕРБ са втора политическа сила, защото левият кандидат е издигнат от Инициативен комитет - б.р.), Цачева отговори утвърдително: 

"Да, но освен това слагам и един плюс - имам информация, че и на първия тур има преливане на гласове от една политическа сила, в изборната нощ чухме заявена подкрепа", каза кандидатката на ГЕРБ, първоначално неназовавайки ДПС.

По-късно в разговора Цачева заяви, че зад ген. Радев стоят БСП и ДПС - същите хора, които са стояли и зад Пламен Орешарски като премиер. Той дори не знаел как се финансира кампанията му, а и в президентската институция се взимали решения всеки ден, докато ген. Радев цял живот е изпълнявал или раздавал заповеди, но не е взимал и едно политическо решение, което също го прави неподходящ за поста, смята Цачева. 

Кандидатката на ГЕРБ обясни, че от изборния й щаб са я критикували, че не е отговорила на нито една персонална нападка съм нея. 

"Не го направих, защото си давам сметка, че скоро ще бъда президент на всички българи".

На въпрос с какво толкова е опасен ген. Румен Радев, Цачева обясни колко популистки тези са били чути по време на кампанията, макар че част от споменатото не беше сред посланията на кандидата на БСП, а на кандидати като Красимир Каракачанов и Веселин Марешки - например за употребата на сила по границите, повишаване на пенсии и т.н.

Цачева обаче заяви, че посланията на повечето й опоненти били подобни и добави:

Разликата с ген. Радев е в популизма, едно говорене, което може да си позволи само човек, който знае, че няма да бъде президент и няма да му се налага да прави нещата, които обещава. Няма как да обещавам на гражданите, че ако на границата има семейство с деца, ще се ползва жива сила или че ще вдигам пенсиите.

На въпрос са обещаната, но неподадена оставка от премиера Бойко Борисов, ако на първия тур ГЕРБ и Цецка Цачева не спечелят, кандидатката заяви:

"Ако считате, че е загуба да говориш истината, а не да отправяш послания, които галят слуха, гъделичкат сетивата... - няма да си позволя това".

Цецка Цачева отново заяви, че би инициирала промени в конституцията, свързани със съдебната реформа. 

"Няма кандидат, който по-добре от мен да е наясно с проблемите в съдебната система. Ще търся докрай възможност за промени в конституцията", обяви Цачева, фокусирайки се върху намаляването на параментарната квота във Висшия съдебен съвет. На правомощията и статута на прокуратурата  не наблегна.

Цачева дори припомни, че първият подпис под неполучилия подкрепа проект за ремонт на основния закон, чийто провал доведе до оставката на Христо Иванов и излизане на ДСБ в опозиция, е нейният. По думите й обаче щом е станало ясно, че въпросните промени не могат да минат през парламента е направена крачка назад от страна на ГЕРБ. Тя обаче не споделяла позицията на "един лидер, който няма да споменавам (Радан Кънев - б.р.) - да абдикира. 

Кандидатката за президент заяви още, че до неделя ще се бори за гласовене на активните хора, на младите хора, които, по думите й, не са излезли да гласуват и очакванията за висока избирателна активност не са се оправдали (на първия тур отбелязахме най-висока активност на избори от много години насам, при това по-висока от на парламентарен вот - б.а.)