ВСС успя да изгуби повече от 40 минути в обсъждане на дневния ред на днешното заседание на съдийската колегия. Това стана заради органзирания отпор, с който "здравите сили" опитаха изобщо да изхвърлят от програмата за деня точка, внесена от Лозан Панов - да се обсъдт новите факти по "Яневагейт", както и записите от януари насам.

Тя звучи така:

Проект на решение за възлагане на Комисията по професионална етика... да извърши проверка, с оглед на наличието на данни за извършени от съдия Владимира Янева тежки нарушения на Кодекса за етично поведение, ...оповестени във вестник „Труд”... както и на публикуваните след прекратяването на (старата проверка на етичната комисия) в интернет сайта „Биволъ” записи на разговори с участието на магистрати.

Наложи се Галина Карагьозова да им припомня, че включена точка няма как да отпадне, освен ако не си я оттегли вносителят. Съветът може само или да я отложи, или да я обсъжда. Панов се намеси, че смята темата за важна и няма да оттегли точката.

На това Галя Георгиева отвърна ядосано, че "Панов си прави с дневния ред каквото си иска" (всещност като председателстващ съдийската колегия наистина той го внася, но същото правят Сотир Цацаров за прокуррската колегия и Димитър Узунов и съответно Екатерина Захариева за пленума, б.а.).

Всичко започна именно с предложение на Галя Георгиева темата да се махне, защото...:

"... Не е редно да обсъждаме едни и същи теми по няколко пъти, а освен това има и досъдебно поризводство и може да попречим на разследването."

На "притесненията" й отговори Юлия Ковачева - да не я мисли толкова прокуратурата, като й напомни, че наказателната отговорност е съвсем различна от дисциплинарната (то затова и съществуват дисциплинарни и етични комисии, б.р.)

В подкрепа на Георгиева се намеси Светла Петкова  с алтернативен пазарлък - като няма да махнат точката, поне да я отложат за последна, "ако им остане време".

Георги Колев, председател на ВАС, директно каза, че вижда чисто политичеки цели, че това са "партизански действия" и че не иска да си губи времето с едно и също.

Георгиева излезе с втора оферта - Панов да преосмисли решението си, защото "имаме решение, имаме цяла преписка" (когато Етичната комисия на още неразделения ВСС реши, че няма да се занимва с темата, б.р.)

След това, след няколко изказвания на членове, че става въпрос за престъпления на магистрат, тя отправи дори трето предложение - да се отложи точката и Панов да внесе ново предложение към дисциплинарна комисия.

"Става дума за нови обстоятелства, които са настъпили след 14 януари (когато е прекратна старата проверка и стана СМС-скандалът с Бойко Борисов б.р.). Те никак не са малко. Аз смятам, че не става дума за партизанска политика в смисъла, в който г-н Колев казва. Ако той има нещо наум, да го каже", намеси се многозначително Калин Капакчиев. - Ако някой от намиращите се на тази маса има други съображения, нека да ги каже при обсъждането."

Юлия Ковачева също го подкрепи, че когато се разглежда поведението на български съдия и отношението му към кодекса за етично поведение, очевидно не става дума за политика.

Карагозова пък се ядоса, че Етичната комисия в стария й състав многократно се е сезирала по публикации от всякакви медии.... На което Георги Колев вметна, че никога не е смятал това за правилно.

Калпакчев се обърна към председателя на ВАС:

"Във всяка правова държава и държава с елементи на правов ред - там, където има елементи на свободна преса, публикациите в медиите са причина за самосезиране на съответните държавни орган. Няма как ние да сме против това, тъй като това е положение, установено от няколко века.

Не може да бягате от темата. Така че темата вълнува всички. Ще ни бъде потърсена сметка за това, че ние прикриваме и отказваме да изследваме спорни случаи, които касаят репутацията на съдии и на системата като цяло. Това време (мандата, б.р.) ще изтече, бъдете сигурен. Нищо че има мандат... Мандатите изтичат и рано или късно истината излиза наяве. Казвам го на всички: не се самозабравяйте. Мандатите изтичат, уважами колеги, и всеки си получава заслуженото.“

На това Колев отговори, че "за разлика от него" много добре знае кога му изтича мандатът и нищо не прикрива.

"Дали тук има някаква далечна конфигурация, в която са замесени доста хора – това също ще стане ясно... Не желая да си губя времето", обяви Колев и пак напомни, че тече наказателно производство.

"След като прокуратурата проверява този случай, какво искате да направим сега – да пречим на разследването ли", апелира пак Галя Георгиева.

"Нали много искахте прокуратурата да се занимае с този случай – ето тя започна проверка. Или трябва да създаваме скандали? Или трябва да създаваме впечатление, че ние сме хора, които са се събрали тука да си уреждат личните взаимоотношения... Каквито изказвания има не в едно, а две интервюта на г-жа Захариева", пренасочи гнева си Георгиева.

Панов обаче се запъна, че няма да оттегли точката:

"Аз държа на точка 2-ра от дневния ред. На 14 януари - да ви припомня какво решение все комисията: че поради възможност за манипулиране на записите те не могат да представляват доказателства.

Без съмнение обаче след 14 януари имаме още записи, в които се споменават имена, включително и на колеги, които са на масата. Имаме данни, че още един субект, който е участвал, заявява, че е присъствал.

Оттук нататък всяко бездействие и липса на институционална реакция от страна на ВСС няма как да не влияе на съдебната система. Ето защо смятам, че въпросът е важен и не виждам пречка той да бъде разгледан.

Етичната комисия е компетентна да разглежда въпроси за етичното поведение на български магистрати - на съдиите. И аз мисля, че няма кой друг да направи тази проверка освен съдийската колегия.

Какъв ще бъде резултатът (от прокурорската проверка) ние не можем да знаем. Факт е че има интервю. Че в това интервю се казва, че този съдия (Владимира Янева, б.р.) е участвал в създаването на една легенда, или един разказ, който няма нищо общо с действителността, който има за цел да дискредитира лица и колеги вътре или извън съдебната власт", каза той.

Георги Колев направи опит да предложи за гласуване дневния ред без точка 2, а Светла Петкова - въпросът да отиде в... Инспектората. Защото всъщност проверките във връзка с нарушаване на етичния кодекс са в комптентността на Инспектората.

"Нека се сезира инспекторатът и да се обърне към г-жа Точкова... Още повече, че вие създадохте на Инспектората добри условия за работа", избухна новото предложение на Петкова.

Тя изведнъж се сети за Лозан Панов, че е виновен за съвсем други точки - че ги е забавил.

С 8:5 гласа обаче дневнят ред мина, с все точката за "Каките".