Унгарският премиер Виктор Орбан не успя да прокара конституционните поправки, насочени към ограничаване на миграцията, предаде АФП.

Вносителите искаха да се възпрепятстват всякакви бъдещи планове на ЕС да разселва кандидати за убежище на територията на държавите членки. "Фидес" - партията на Орбан, не си осигури подкрепа от опозицията. По тази причина не й достигнаха два гласа за необходимото квалифицирано мнозинство от две трети, за да бъдат приети промените.

Орбан предложи конституционните поправки след референдума от 2 октомври, на който над 98 на сто от избирателите подкрепиха позицията на правителството срещу миграцията. Допитването обаче се оказа невалидно поради ниска избирателна активност.

Предложените поправки не бяха подкрепени нито от левите депутати, нито от крайно десните от групата на националистическата партия "Йоббик". Тя по принцип е "за", но заяви, че ще ги подкрепи, ако правителството отмени режима, според който от 2013 г. се издават разрешителни за пребиваване на богати инвеститори от региони извън Европа. Орбан обаче отказа.

Според "Йоббик" този вид изключения отварят вратички за имиграция и са потенциална заплаха за националната сигурност, тъй като от тях може да се възползват "богати терористи".

Социалистите и депутатите от "Йоббик" присъстваха в залата, но не участваха в гласуването. Крайно десните дори издигнаха следния лозунг: "Предател е онзи, който пуска да влязат терористи за пари".