Европейският съюз планира да има до края на 2017 година общ черен списък на данъчните убежища по света, които отказват информация на неговите държави.

Европейските министри на финансите днес се споразумяха за критериите, по които офшорни зони могат да попаднат в този черен списък.

"Днешното споразумение между всички държави-членки е същесвена част от нашата обща стратегия на ЕС да се борим с глобални предизвикателства като ерозията на данъчната основа и местенето на печалбите", каза Петер Кажимир, министър на финансите на Словакия, която председателства ЕС.

"Това е първа решаваща стъпка в процеса, който ще продължи през 2017 година", добави той. "Ще започне диалог с тези страни, които не отговарят на установените от нас критерии и само тези юрисдикции, които отказват да сътрудничат и да изпълняват критериите в срок ще бъдат поставени в т.на. черен списък". 

Мярката е в отговор на разкритията в т.нар. Досиета "Панама" по-рано тази година, в които дълъг списък от богати европейци бяха изобличени, че са крили доходи в офшорни фирми, регистрирани в Панама.

Критериите, които са формулирани в анекс към днешното решение, са в три групи - за прозрачност на данъчната система, за справедливо облагане и за прилагане на стандарти на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за изчисляване на данъчната основа (облагаемата част от печалбата) и за опредебяне на мястото на облагането ѝ.

Критериите за прозрачност предполагат наблюдаваната юрисдикция да спазва стандарти на ОИСР за обмен на данъчна информация, а тези за справедливо облагане - да не предоставя "вредни" данъчни преференциии да не улеснява офшорни структури, "чиито печалби не отразяват реална икономическа дейност в юрисдикцията". 

До януари 2017 година ЕС трябва да е пратил на поставените под наблюдение юрисдикции писма с покани за диалог, а до септември същата година да е готова черновата на списъка на тези от тях, които отказват да сътрудничат. 

ЕС досега няма единен черен списък на данъчните убежища. Някои страни-членки имат свои списъци, в които броят на такива държави или зони стига до 85.