Референдумът все още може да се окаже задължителен, като това зависи дали ще бъдат преброени бюлетините, пуснати в урната без плик, научи Клуб Z.

До момента не достигат около 13 000 бюлетини, за да мине националното допитване нужната бариера от 3 500 585 гласа (броят на гласувалите на последните парламентарни избори - б.р.), и депутатите да бъдат принудени да превърнат трите въпроса в закон. 

Според инициатора на референдума Слави Трифонов не са отчетени 13 792 бюлетини, попаднали в урните без плик. Как обаче той и екипът му са достигнали до това число не е ясно - макар протоколите от секционните и районните избирателни комисии да са качени в сайта на Централната избирателна комисия, те не са във вид, удобен за машинна обработка и човек трябва да мине през над 12 хиляди страници ръчно, за да може да преброи този вот.

Потърсихме информация от ЦИК, като успяхме да се свържем с члена на комисията Ивайло Ивков, който сподели личното си мнение, тъй като не е говорител на комисията. Попитахме го дали бюлетините, пуснати без плик, се отчитат при активността.

"Това е малко деликатен въпрос. Тези, които са пуснати без плик, по принцип не участват при определяне на резултата. Дали са участвали лицата, това е отделен въпрос, който предстои да се реши. Тези бюлетини, които са без плик, законът повелява, че не се броят при определяне на резултата - това е на основание на чл. 20, ал. 1, т. 6 от специалния закон, да не му казвам цялото име."

Става дума за Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който определя реда на провеждане на референдума. Именно неясноти в него създават настоящия проблем. В посочения текст пише, че след вота секционната комисия съставя протокол и записва в него "броя на гласувалите според намерените в кутията пликове".

А според чл. 23 от същия закон: 

"Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели."

На базата на това в ЦИК не са броили бюлетините без плик в активността и тези бройки, колкото и да са те, не са включени в съобщените до този момент резултати (които не са окончателни). Така е постъпено и на предишния референдум за електронното гласуване.

В закона обаче е изяснено, че към резултатите се отчитат и недействителните бюлетини. А бюлетината, пусната без плик, е дефинирана точно така в чл. 19:

Бюлетината е недействителна, когато:
1. е намерена в кутията без плик;

Как ще се реши този проблем? 

"Предстои ЦИК да се произнесе с решение", каза Ивков. "До петък имаме време да се произнесем."

Така се оказва, че въпросът дали референдумът е задължителен или не е в ръцете на Централната избирателна комисия.