"Изключително притеснен съм. Не за себе си, утре мога да си тръгна. Плаша се за държавата, защото не искам да ме връщат 20 години назад."

Така външният министър Даниел Митов отговори на въпрос какво би станало, ако подкрепеният от БСП ген. Румен Радев стане президент.

В предаването "Лице в лице" по bTV Митов постави под съмнение какъв независим кандидат е Радев при положение, че зад него има "политически надзирател, политкомисар" в лицето на Илияна Йотова (бел. ред. - кандидатът за вицепрезидент на левицата).

"Ген. Румен Радев ще се окаже в международна изолация като стопанин на „Дондуков” 2, защото е заел руската позиция по отношение на Крим. С тази позиция той срути цялата система на международните отношения и така даде аванс на политиката на силата. Точно с такъв тип отношение са започвали световните войни", коментира Митов.

И допълни, че ако г-н Радев изяви такава позиция на среща на държавни ръководители, следващият етап ще е пълна изолация на България. Никой няма да иска да се вижда с него, ще ходи на лов в Централна Азия, ще бракониерства там, заяви министърът, правейки намеци за Георги Първанов.

Министърът призова всички просветени патриоти, десни хора и евроатлантици да си дадат сметка за опасността, защото България, държавата, е над всичко.

"Омръзна ми от крамолите в десницата, защото ще повторим 2001 г. Тогава беше направено така, че Петър Стоянов да загуби изборите заради проблеми в десницата. Това не искам да се случи", бяха думите на Митов пред водещата Цветанка Ризова.

В същото време външният министър похвали кандидат президента на ГЕРБ.

"Г-жа Цачева съм я виждал като председател на парламента да се среща с десетки държавни и правителствени ръководители. Тази жена знае как да се държи, има опит, има рутина зад нея. Знае много добре какви са параметрите на международните отношения и е способна да защитава позиции, да има собствено лице", каза Митов.