"Извинете, че ви накарах да почакате, но това е труден бизнес."

Това бяха първите думи на Доналд Тръмп, с които той започна първата си реч, след като бе обявено избирането му за президент на САЩ. Той говори в хотел "Хилтън" в Ню Йорк.

Милиардерът, кандидат на републиканската партия, излезе на подиума със съпругата си Мелания и сина им Барън.

"Много ви благодаря", обърна се Тръмп към симпатизантите си.

И продължи:

"Току-що получих обаждане от Хилъри Клинтън. Тя поздрави нас, нашата победа. Поздравих нея и нейното семейство заради тежката кампания."

Тръмп се прегръща с жена си Мелания.

Тръмп е новият, 45-и поред президент на САЩ. Той премина необходимата бариера от 270 гласа на електори и така победи съперничката си Хилъри Клинтън.

"Време е Америка да се излекува от раните на разделението и да се обедини. Обръщам се към всички републиканци, демократи и независими в цялата страна - казвам, че е време да бъдем заедно като обединен народ", заяви победителят.

"Нашето не беше кампания, а по-скоро невероятно и велико движение. Това е движение, съставено от американци, които искат и очакват нашето управление да служи на хората. И то ще служи. Прекарал съм целия си живот в бизнеса, в гледане на неизползван потенциал от проекти и хора по целия свят. Точно това искам да направя за моята страна. Забравените мъже и жени на нашата страна повече няма да бъдат забравяни", увери Тръмп.

Тръмп обеща също, че всеки американец ще има възможността да реализира своя пълен потенциал.

"Ще бъда президент на всички американци. Това е изключително важно за мен", продължи Тръмп.

Богаташът често бе критикуван, че разделя нацията и дори че е расист, припомня Ен Би Си.

Тръмп обеща да достигне до всички, включително тези, които не са го подкрепяли преди. След което благодари на тези, които са дали гласа си за него.

Той обеща също така да удвои икономическия ръст на САЩ.

След което премина към отношенията на Вашингтон със света:

"Ще бъдем с тези страни, които искат да бъдат с нас и ще търсим партньорство, а не конфликти."

Тръмп поздравява привържениците заедно с вицепрезидента си Майк Пенс.

Тръмп благодари на покойните си родители. По думите му те са направили в живота най-много за него и сега гледат какво се случва.

"Надявам се да бъдете много горди с вашия президент. Обичам тази страна. Благодаря ви", завърши Тръмп речта си.

Тръмп написал и втора реч, в която признавал поражението си, в случай, че загуби от Хилъри Клинтън. Това разкри пред репортери съветничката му Омароза Маниго - в миналото звезда от реалити шоу, която сега отговаряше за връзките на щаба на Тръмп с афроамериканците.

Маниго обаче заяви, че няма право да разкрива какво е съдържала тази реч. Тръмп неведнъж се бе заканил, че няма да признае победа на Клинтън, тъй като това щяло да бъде фалшификация