Доналд Тръмп бе избран за 45-и президент на САЩ във вторник. Надявахме се никога да не напишем тези думи. Тръмп потресе тези, които извършваха проучванията, като яхна вълната, предизвикана донякъде от гласувалите от селските райони и Ръждивия пояс, които усетиха, че политическият елит ги изтиква настрани. Макар че Тръмп вероятно не би направил това, което направи съперничката му Хилъри Клинтън, ако тя бе спечелила, всички американци трябва да признаят волята на избирателите и да работят за най-добрите резултати за нашата страна и за света.

Какво на практика означава това?

Първо, да се надяваме, че Тръмп ще бъде по-добър президент, отколкото се опасяваме, че ще бъде, и че ще го подкрепяме, когато постъпва правилно. Тръмп скоро ще поеме командването на една раздута федерална бюрокрация, сложна структура от правоохранителни и разузнавателни служби и най-мощната военна машина в света. Силно желаем той да разбере, че системата за управление в САЩ не е на един или за един човек. Сам той не би могъл да я оправи. Правомощията на Овалния кабинет не съществуват, за да наказват враговете му, за които той говореше, докато кампанията му приближаваше края си, според скорошна статия на в. "Ню Йорк таймс".

Новият президент ще се изправи пред тежки и неотложни предизвикателства още от първия си ден. Той наследява свят, в който либералната демокрация бележи отстъпление и лидерството на САЩ е поставено под съмнение. Близкият изток гори, ядреният арсенал на Северна Корея се увеличава, Русия и Китай надуват мускули. У дома президентът Обама завещава икономика в добро общо състояние, но изправена пред проблеми - бавен растеж, голямо неравенство, дългосрочен натиск върху федералния бюджет.

Не можем да се правим на оптимисти, като си мислим, че Тръмп изведнъж ще даде по-рационални отговори на тези проблеми, отколкото тези, които предложи по време на кампанията си, нито че у него ще бъдат открити повече дисциплина и мъдрост за показване. В течение на кампанията си Тръмп говореше как ще вкара в затвора Клинтън, как ще съди жени, които го обвиняват в непоискани сексуални домогвания, как ще кастрира председателя на Камарата на представителите и ще отмени свободата на печата. Според статията на "Ню Йорк таймс" той каза, че ще създаде супер Комитет за политическо действие (КПД), занимаващ се с политически отмъщения. Той обеща да депортира милиони, да денонсира търговски споразумения, да въведе изпити по религия и да саботира международните усилия за борба с климатичните промени. Всяко от тези неща ще нанесе щети на много хора.

Ако той се опита да работи за постигането на тези цели и въжделения, други трябва да застанат в защита на конституционните принципи и за едно стабилно правителство. Републиканските лидери в Конгреса подкрепиха Тръмп със залога, че той ще подкрепи техните законодателни инициативи и ще уважава тяхната власт. Те ще бъдат подложени на изпитание. Правоохранителните служби трябва да бдят срещу всеки опит да бъдат използвани незаконно. Правосъдието, държавните чиновници, медиите и гражданското общество ще трябва да играят още по-голяма и важна роля.

Американците не са и никога не са били обединени от кръв или убеждения, а от верността си към демократичната система на управление, която разделя властите, поддържа върховенството на закона и уважава достойнството на личността. Надяваме се новоизбраният ни президент да покаже уважение към тази система. Американците трябва да бъдат готови да го подкрепят, ако я уважава, и да подкрепят системата, независимо дали той я уважава или не.

----

* Коментарът е редакционен. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.