“Зад всички нас е една дълга нощ. Америка направи своя избор. Не бива изобщо да подценяваме значението на изхода от вота. Резултатът е друг в сравнение с онова, което повечето от хората в Германия желаеха. Естествено, обаче, ние сме длъжни да приемем този резултат и го приемаме”, заяви днес в Берлин германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Той не поздрави Доналд Тръмп в изявлението си по повод избора на нов президент на САЩ.

Според дипломат номер 1 на ФРГ било добре, че предизборната битка е приключила: “Тъй като начинът, по който се водяше тя, отвори дълбоки рани. Няма да е лесно те да се затворят. По време на предизборната борба неведнъж казах, че и аз съм смутен от начина на воденето й.”

По повод изреченото от Тръмп след вота, че искал да е президент на всички американци, Щайнмайре изрази надежда, че първата му задача ще е да се заличат дълбоките ровове, появили се в американското общество по време на предизборната битка.

“Мисля обаче, че още по-голямо предизвикателство ще бъде да се осъществят големите очаквания, които Тръмп сам събуди – да възвърне величието на Америка с оглед на икономиката и разкриване на нови работни места. Това няма да е лесно при икономическата обстановка, в която всички ние се намираме”, заяви Щайнмайер и продължи: “Надявам се преди всичко, че не сме изправени пред нови изпитания в международната политика. По време на предизборната борба Доналд Тръмп употреби критични думи не само по адрес на Европа, а конкретно на Германия. Мисля, че трябва да се настроим за това, че за нас американската външна политика в близко бъдеще ще бъде по-малко предвидима.”

Външният министър се присъедини към позицията на видни германски експерти: “Трябва да сме подготвени за това, че Америка по-често ще се опитва да взима решения сама.”

Щайнмайер демонстрира нетипична за дипломат откритост:

“Не искам да разкрасявам нещата. Нищо няма да стане по-просто, много неща ще станат по-трудни. Но аз съм твърде убеден, че функционирането на трансатлантическите отношения е нещо като фундамент на Запада. Освен това има хиляди, десетки хиляди междучовешки отношения в нашата страна и в САЩ, които трябва да запазим, да поддържаме. Ще кажа – така, както ние, германците в миналото се учехме от американските ни приятели, то сега им даваме кураж да останат на позициите на изграденото ни партньорство.”

Германският външен министър призна:

“Ние не знаем как Доналд Тръмп ще управлява Америка. През изминалите седмици и дни останаха много открити въпроси, но въпреки това ние ще търсим диалог в опит да получим отговори.”

Щайнмайер изпрати и послание: “Мисля, че с поглед към изборния резултат трябва да запазим разум, да поддържаме политическа култура.

А това, което направихме заедно тук, в Германя – обвързване на икономически разум и социална отговорност, ни превърна в признат партньор в Европа и извън нейните предели. Трябва да отстояваме тази позиция.”

Щайнмайер предупреди, че днешният ден преди всичко е повод да се запази увереността, че Германия и Европа няма да допуснат да ги влачи течението и ще останат крепост на разума.