Изследователи от Университета в Мичиган успешно трансплантираха на мишки отгледани в лаборатория миниатюрни бели дробове. Органите успешно са оцелели, пораснали са и са съзряли до частична функционалност, пише Science Daily.

"В много отношения трансплантираните мини-дробове са неразличими от тъканите на възрастен човек", обяснява старшият професор в изледстването Джейсън Спенс.

Мишките са били с потисната имунна система, за да не отхвърлят малките органи. Те са разработени от основните клетки на тялото, които могат да се превръщат във всички други - стволовите. 

Екипът учени подчертава, че експериментът ще помогне по-скоро за изучаването на болестите на белия дроб. Според тях може да се изработи и човешки модел, върху който да се тестват нови медикаменти, да се изследват функциите на отделни гени, да се създава трансплантна тъкан и да се изучават комплексни човешки заболявания като астмата.

Методът обаче не може да се ползва за създаване на функционални органи в лаборатория  - алвеолите, клетките, които отговарят за газообмена, не са се развили в мишките.