От петък, 4 ноември, държавата превключи на Safe mode (безопасен режим).

Интернет сайтовете на ключови институции като ЦИК, Главна дирекция „ГРАО”, Министерския съвет, Народното събрание, Агенцията по вписванията и др. са с активирана допълнителна защита срещу хакерски атаки. Причината – правителството иска да гарантира нормалното протичане на изборния процес и безпроблемното функциониране на важните портали. Информацията бе потвърдена за Клуб Z от няколко източника от държавното управление.

Целта на специалната защита е да неутрализира популярните напоследък атаки DDoS (от Distributed Denial of Service) и DRDoS (добавено е Reflection), при които стотици, понякога хиляди устройства от различни места атакуват едновременно даден сървър с цел блокирането му.

Допълнителната мярка обаче доведе да проблеми с достъпа до държавни сайтове. Счетоводители, ползващи редовно услугите на Агенцията по вписванията, съобщиха за трудности с достъпа до търговския регистър от миналия петък. А брокери се оплакват от проблеми с имотния регистър.

При активирането на специалната защита най-редовните потребители е възможно да бъдат припознати като хакери и достъпът им да е отрязан за определено време. Според експерти по киберсигурност проблемът е не толкова в допълнителната защита, колкото в неправилното й конфигуриране. Ако всичко е изпълнено по правилата, най-редовните потребители не би трябвало да бъдат „бъркани” с хакери от софтуера.

Преди няколко седмици едни от най-известните интернет портали в света станаха жертва на чудовищна DDoS атака. Недостъпни часове наред бяха социалните мрежи Twitter и Pinterеst, сайтът за платежни услуги PayPal, най-голямата платформа за онлайн търговия Amazon, музикалното приложение Sportify, доставчикът на филми и сериали Netflix, платформата за игри PlayStation network и др.

Извадени от строя бяха и сайтовете на големи медии като CNN, Business insider, The Verge, „Гардиън”.

Хакерите атакуваха DNS сървъри на американската компания Dyn, чието клиенти са споменатите по-горе сайтове. По-късно стана ясно, че в издирването на кибер престъпниците се е включило и ФБР.

Специалисти съветват българските потребители, които имат проблем с достъпа до държавни сайтове, да изчистят кеша на интернет браузъра, който ползват. Друга опция е да се използва мобилния интернет. А при повечето съвременни GSM апарати има функция „hotspot”, която се активира изключително лесно и така лаптопът или домашният компютър се връзва към мобилния интернет. Проблемът е, че интернетът на GSM операторите е с определен лимит на трафика (в зависимост от тарифния план, който използвате) и след достигането му скоростта рязко намалява.

Специалната защита на ключовите държавни портали ще бъде деактивирана другата седмица, когато изборите ще са приключили и ще е ясен новият президент на страната.