В петък се играе мачът Англия - Шотландия, най-старият между национални отбори в историята, като съперничеството датира още от XIX век. ФИФА обаче се намеси и постави отпечатък, който не се харесва на запалянковците и нарушава традицията на едно от най-великите и яростни футболни противоборства.

От Цюрих задължиха гостите да излязат на стадион "Уембли" с третия си екип, който е в доста странния розов цвят.

А двубоят е знаменит и заради цветовете на главните герои - бяло за Англия, тъмносиньо с бели гащета за Шотландия. Според ФИФА обаче белите ръкави на тъмносините фланелки са проблем, предвид факта, че домакините са заложили на титулярния си екип.

Новината никак не бе посрещната добре от феновете и медиите във "високата земя". Стигна се до упреци по адрес на Футболната асоциация, че през миналата година е проявена недолновидност, когато в "Адидас" е поръчан син екип с бели ръкави. Запалянковците припомнят, че селекцията им е загубила 3 от четирите си мача с розовото.

Вторият цвят на Шотландия пък е бял - той също не може да се ползва срещу Англия.

14 хиляди шотландци са закупили билети от официалната квота, дадена от Лондон. Очаква се обаче на "Уембли" да има повече, тъй като запалянковци са се сдобили с пропуски от свободната разпродажба.

"Цветът на екипа не е важен, а това, което е под него, коментира селекционерът на Шотландия Гордън Страхън. - Въпросът е какво показваш на терена като отбор. Почне ли мачът, цвета на екипите нямат значение. В такъв двубой представляваш страната си - това е всичко, което е важно. В нашия герб има лъв и ние играем за Шотландия. Това е."

Първият мач между Шотландия и Англия се е играл през 1872 г. в Глазгоу. Шотландците са били в синьо, а англичаните - в бяло.