Опасявам се, че настъпва исторически момент.

Тоест (цитирам свой собствен текст от 1988 г.) такъв момент, за който оцелелите ще разказват на децата си.

Победата на консерватор-популист в Унгария или Турция е неприятност. Победата на консервативен популист в най-голямата държава в свена (на фона на почти пълното дебалансиране на международните договорки и механизми), разбира се, е много опасно. Остава да се надяваме на силата на американската политическа система, която ще може да балансира дори краен популист. От днес всъщност започва и пълномащабна проверка на ази система.

И въпреки това. Американският народ направи своя избор и никакъв ОМОН1, никаква национална гвардия, никакви тълкуватели на конституциите дори не помислиха да влияят върху този законен избор. И Обама и Хилъри си отиват спокойно от властта, без каквито и да било последици за личната свобода и здраве.

Дето се казва, открийте десетте разлики.

Колкото до погледа от тази ситуация върху нашите краища, тук всичко излиза неочаквано забавно.

8 години без прекъсване за всичко бе виновен Обама. Може да се каже, че Тръмп си го избрахме сами. (Когато Господ иска да накаже чонека, той изпълнява желанията му, гласи арабска пословица.) Интересно, какво става сега? Кой ще бъде виновен за нащата изолация? Защо сега никой няма да ни обикне? (Няма да ни обикне, няма.) Защо пак сме на края на световната пропаст?

Виждам с мислен поглед мозъчна атака на Стария площад и в Останкино. На Русия още от рано сутринта спешно й е необходим нов глобален враг - може да се каже райт нау2. Враг, изискващ пълното ни консолидиране около несменяемия лидер, този стар кон на вечния брод, коварен и силен враг, оправдаващ съсипаните пътища, инфлацията, необходимостта от затягане на коланите, обясняващ липсата на вода от чешмата... Или да не откриваме колелото и да оставим това място на Америка? Тогава знайте, че Тръмп много скоро ще предаде Русия, която толкова му помагаше, щедра, открита душа...

С други думи, гледайте програма "Вести"3.

-------

1Отряди на милицията със специално предназначение, или ОМОН, са създадени още по времето на СССР. Често са използвани за репресии срещу дисиденти.

2Right now - точно сега (англ.)

3Телевизионна програма, прокарваща пропагандата на Кремъл

* Авторът е руски писател сатирик, телевизионен и радиоводещ, либерален публицист и правозащитник. Публикуваме коментара му от неговия профил във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.