"Макдоналдс“ са завели съдебно дело за 20 милиона долара срещу Флоренция заради спирането на плановете на веригата да отвори свой ресторант на най-известния площад в италианския град.

Американската компания обяви в понеделник, че искът е за 17,8 млн. евро (19,65 млн. долара) за причинени вреди, след като градската управа е отказала заявление за заведение на Пиаца дел Дуомо, едно от най-посещаваните места в Европа въобще, предава „Гардиън“. Делото е заведено в административния съд, който е арбитър в подобни спорове с властта в Италия.

Ляво-центристкият кмет на Флоренция Дарио Нардела отказа кандидатурата на „Макдоналдс“ през юни, а решението бе потвърдено на следващия месец от техническата комисия, която отговаря за запазването на ренесансовото сърце на града.

„Макдоналдс“ има правото да внесе подобна кандидатура, защото това е допустимо от закона, но ние имаме правото да кажем „не“ – заяви пред градската управа Нардела, като допълни, че иска да подкрепи „традиционния бизнес“ в района. – Нямаме каквито и да е предразсъдъци. „Макдоналдс“ може да отвори ресторанти в други части на града.“

Според съобщения в италиански медии, американската компания е силно разочарована от случая във Флоренция, тъй като се е ангажирала да направи значителни промени в бизнес модела си, за да се вмести в местните регулации.

Новите лицензионни правила във Флоренция бяха приети през януари заради нарастналия брой заведения за бързо хранене. Според изискванията, ресторантите в историческия център на града трябва да използват „традиционни продукти“ – или от самото селище, или от региона на Тоскана.

Пиаца дел Дуомо (бел. ред. – Катедралния площад) е истинска съкровищница на готическата и ренесансова архитектура. Сред емблематичните сгради там са катедралата „Санта Мария дел Фиоре“, камбанарията на Джото и баптистерията „Свети Йоан Кръстител“.

Миналия месец „Ла Република“ съобщи за планове да се отвори „Макдоналдс“ на пиацата до площада „Сан Пиетро“ в Рим, което ядоса някои кардинали. Схемата „по никакъв начин не уважава архитектурните традиции на един от най-характерните площади с поглед към колонадата на „Сан Пиетро“, каза тогава кардинал Елио Сгречиа.

С експанзията си на исторически места в Европа „Макдоналдс“ и други вериги за бързо хранене често причиняват противопоставяне на културно или архитектурно ниво. Много спорове по такива случаи приключват с компромиси като избора на меню, контрол на отпадъците и дизайна на бизнес фасадата.

Площад Славейков.