НАНСИ КУК, АНДРЮ РЕСТУЧА

Новоизбраният президент Доналд Тръмп не разполага с традиционните кадри сред вътрешните хора във Вашингтон и дарителите, за да формира своя кабинет, но през последните няколко месеца екипът му прекара в спокойно изработване на списък от едри индустриалци и консервативни активисти, които биха могли да съставят един от най-шарените и протеворечиви президентски кабинети в съвременната история.

"Светът на Тръмп" започна с наемането откъдето може от частния сектор. Затова Тръмп сериозно смята Форест Лукас - 74-годишният съосновател на петролната компания "Лукас ойл", за най-стабилен кандидат за вътрешен министър, а донора и ветеран от "Голдман Сакс" Стивън Мнучин - за финансов министър.

Очаква се той възнагради и бандата от ветерани, които бяха до него по време на напрегнатата президентска кампания, включително Нют Гингрич, Руди Джулиани и Крис Кристи. Всички те са спрягани за висши постове. Възможно е също постове да получат шепа политици републиканци, като сенаторът Боб Коркър стане държавен секретар1, а сенаторът Джеф Сешънс - шеф на Пентагона.

Всяващата разцепление кампания на Тръмп може да го затрудни в привличането на най-талантливите, особено след като толкова много политици и гурута открито осмиваха през последната година новоизбрания президент. А хората от щаба на Тръмп насаме се притесняваха, че ще им бъде трудно да намерят изтъкнати жени за правителството му според човек, близък до вътрешните спорове в щаба, като имаше предвид предишните изказвания на Тръмп за жените.

Двама души от екипа на Тръмп разказаха, че са получили огромен брой телефонни обаждания и имейли през последните седмици, когато разликата намаля и Белият дом започна да изглежда по-достижим.

Щабът и екипът на Тръмп не казаха на кого са се спрели. (От щаба отказаха да коментират спекулациите за кабинета.) Но ето какво се появи от разговорите на "Политико" с политически експерти, лобисти, учени, служители на Конгреса и приближени на Тръмп.

Държавен секретар

Това може да бъде бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич - един от най-изтъкнатите поддръжници на Тръмп, както и Боб Коркър - настоящият председател на сенатската Комисия по външни отношения. Сенаторът от Тенеси заяви, че "би си помислил сериозно" да стане държавен секретар.

Нют Гингрич

Тръмп обмисля кандидатурата и на бившия посланик на САЩ в ООН Джон Болтън.

Министър на финансите

Стивън Мнучин

Самият Тръмп даде знак, че иска да даде поста на ковчежника на кампанията си Стивън Мнучин, който е ветеран в "Голдман Сакс" от 17 години, а сега е председател и изпълнителен директор на частната инвестиционна компания "Дюн кепитъл мениджмънт". Мнучин е работил и в "Уануест банк", продадена на групировката Си Ай Ти през 2015 г.

Шеф на Пентагона

Джеф Сешънс

Някои от тези републиканци, занимаващи се с отбрана, могат да влязат в администрацията на Тръмп. Джеф Сешънс (сенатор от Алабама), негов близък съветник, е обсъждан като потенциален държавен секретар. Бившият съветник по националната сигурност Стивън Хадли и бившият сенатор Джим Талънт (Мисури) също са сочени за възможни кандидати.

Един от главните довереници на Тръмп - пенсионираният генерал-лейтенант Майк Флин, бивш директор на Агенцията за военно разузнаване, ще трябва да получи разрешение от Конгреса, за да стане военен министър, тъй като законът изисква пенсионирани военни да чакат 7 години, преди да станат цивилни шефове на Пентагона. Но главният военен съветник на Тръмп вероятно ще отиде на някоя висш пост в администрацията, може би като съветнит по националната сигурност. И други поддръжници на ранния етап като Дънкан Хънтър (Калифорния) може да чакат за висши постове.

Главен прокурор2

Рудолф Джулиани

Приближени на Тръмп твърдят, че бившия нюйоркски кмет Рудолф Джулиани - един от най-яростните му защитници, е водещ кандидат за поста главен прокурор. Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи - друг заклет поддръжник на Тръмп и шефът на екипа на новоизбрания президент, също е кандидат за поста, въпреки че всякакъв пост на Кристи в кабинета може да бъде заплашен от скандала "Мостгейт"3.

Крис Кристи

Друга възможност е главният прокурор на Флорида Пам Бонди, макар че номинирането й може да бъде подкопано от скандал покрай дарение на Тръмп за нея.

Вътрешен министър

Форест Лукас

Форест Лукас - 74-годишният съосновател на петролната компания "Лукас ойл", е разглеждан като основен кандидат за министър на вътрешните работи.

Екипът на Тръмп се е спрял също на венчърния капиталист Робърт Грейди, работил в Белия дом още по времето на президента Джордж Буш-старши и свързан с Крис Кристи. Твърди се, че и Доналд Тръмп-младши - синът на Тръмп, е заинтересован от поста.

Доналд Тръмп-младши

Същевременно човек, разговарял с щаба на Тръмп, сподели пред "Политико", че съветници са обсъждали издигането за вътрешен министър и на Сара Пейлин. Тръмп казал, че би искал да назначи Пейлин в кабинета си, а Пейлин не скрила, че е заинтересована.

Сара Пейлин

Други възможни кандидати включват бившата губернаторка на Аризона Джан Брюър, губернаторката на Оклахома Мери Фолин, сенаторката от Уайоминг Синтия Люмис и петролният магнат от Оклахома Харолд Хам.

Министър на търговията

Очаква се Тръмп да потърси човек за този пост сред бизнес общността.

Изискванията може да изпълрни инвеститорът милиардер Уилбър Рос, икономически съветник на Тръмп. Дан Ди Мико - съветник на Тръмп по търговията, бивш изпълнителен директор на стоманолеярната "Нукор корпорейшън", също е вариант.

Говори се, че Тръмп спряга за поста бившия тексаски губернатор Рик Пери, ексгубернатора на Арканзас Майк Хъкаби и дори Крис Кристи.

Министър на енергетиката

Харолд Хам

Изпълнителният директор на "Континентал рисорсиз" Харолд Хам е главният кандидат за тази длъжност. Милиардерът от Оклахома, който е дългогодишен приятел на Тръмп, е човекът, повлиял най-много на енергийната политика на новия президент по време на камвпанията му.

Ако Хам не пожелае, за поста му е спряган и капиталистът Робърт Грейди, който обаче може да оглави и вътрешното министерство.

Министър на образованието

Тръмп даде да се разбере, че този департамент ще има по-малка роля при неговата администрация - ако изобщо продължи да съществува.

Сред кандидатите да го оглавят е Бен Карсън - пенсионираният неврохирург, който се бореше на първичните избори срещу Тръмп, но след това го подкрепи.

Министър на вътрешната сигурност

Дейвид Кларк

Човек, приближен до щаба на Тръмп, каза, че Дейвид Кларк - консервативният шериф на окръг Милуоки, щата Уисконсин, е възможният кандидат за този пост. Кларк вдъхнови много последователи на десницата. Той говори на конференцията на републиканците, като обяви: "Животът на сините има значение."4

Крис Кристи също може да заеме длъжността.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

1Министерствата в САЩ се наричат департаменти, а министрите - секретари.

2В САЩ главният прокурор е и министър на правосъдието.

3През 2013 г. близки сътрудници на Крис Кристи организираха блокада на моста "Джордж Вашингтон" в Ню Йорк. Целта бе отмъщение срещу кмет от Демократическата партия, отказвал да подкрепи Кристи на губернатоските избори в Ню Джърси.

4Така се нарича движението, създадено от полицаи след убийството на двама техни колеги в Ню Йорк през 2014 г. от чернокожи. Названието иде от сините им униформи. Движението е алтернатива на "Животът на черните има значение", създадено срещу насилието от пазители на реда срещу чернокожи.

* Авторите са журналисти от специализираното издание "Политико", където е публикувана статията. Преводът със съкращения е на Клуб Z.