Софийският апелативен съд (САС) отмени решението на колегите си от градския съд, с което Златин Георгиев - експерт от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), беше отстранен от работа.

Георгиев стана обект на поредната акция на специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура в края на октомври. Той бе обвинен за фалшифициране на документи за получаване на европейско финансиране по програма "Рибарство", напомня БГНЕС, а част от процеса са шефът на ИАРА Янчо Янков и друг служител - Петър Генов.

Адвокат Галина Колева, която представлява Георгиев, заяви, че е внесена и поисканата от съда парична гаранция в размер на 20 хил. лв.

В хода на пледоариите Колева заяви, че Георгиев има две малолетни деца, а съпругата му взима 500 лв. месечна заплата, които са недостатъчни, за да се издържа семейството.

“Той не е бил отстранен, за да бъде обратно назначен, така че ще продължи да изпълнява длъжността специалист в ИАРА", разясни статута му адвокатката.

В края на октомври тримата, сред които и изпълнителният директор на агенцията Янчо Янев, бяха задържани за представяне на неверни сведения за получаване на евросредства. На 1 ноември бе привлечена като обвиняема и тъщата на Георгиев - Бонка Тодорова, която е управител на фирма “Капитан Z”. В резултат на техните действия била изплатена субсидия в общ размер на 59 972 лв.

На Янев, Георгиев и Генов бе определена парична гаранция от по 20 000 лв., както и с постановление на прокурор им е наложена забрана да напускат страната. Земеделският министър Десислава Танева също издаде заповед, с която Янчо Янев бе освободен от длъжността на изпълнителен директор. На мястото му бе назначен Валентин Вълков.