Румен Радев ще увеличи преднината си пред Цецка Цачева на втория тур на президентските избори, сочи проучване на "Галъп Интернешънъл" от 9 ноември. 

Според експресния сондаж сред граждани, които вече са избрали кандидат, ориентировъчното съотношение между номинирания от БСП и кандидатката на ГЕРБ е 55 към 45%.

"Не подкрепям никого" в бюлетината ще изберат 9% от анкетираните. Така Радев би получил 51%, Цачева - 40%.

От "Галъп" отбелязват, че това е отражение най-вече на моментни нагласи.

Очаквано, по-малко хора ще гласуват на балотаж - от една страна, защото активността беше необичайно висока, и от друга, защото много от поддръжниците на отпаднали кандидати на първия тур няма да гласуват.

Според анализа на агенцията ключови на втори тур ще са избирателите на "Обединени патриоти" и на Веселин Марешки. 3/4 от симпатизантите на националистите ще гласуват в полза на Радев, докато при тези на бизнесмена разделението е 1:1. Левият електорат, който не е подкрепил БСП на първи тур, сега ще го направи. Привържениците на Реформаторския блок ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, но голяма част от тях няма да гласуват или ще изберат "не подкрепям никого".

От "Галъп" са задали и няколко други въпроса на анкетираните - дали смятат кандидати за честни, обаятелни, дали ще бъдат самостоятелни на поста държавен глава, и други:

Изследването е проведено на 8 и 9 ноември сред 867 души, на възраст 18+ в цялата страна. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,4%. Възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл болкан“.