ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

Вчера, 9 ноември, Слави Трифонов извърши „чудовищна манипулация“ – ако трябва за използваме неговия език по отношение на ЦИК и изборите у нас.

Водещият започна шоуто си с поредица примери за изборни нарушения. И стигна до една лъжа, сравнима може би с измислената партийна книжка на Софиянски, появила се в „24 часа“ в деня за размисъл преди балатажа на кметските избори през 1995 г. В осмата минута от шоуто си, водещият каза:

„Всички ние, гражданите, трябваше да постигнем избирателната активност от парламентарните избори през 2014 г. Вижте защо е постигната тази активност през 2014-а. И вижте защо е хубаво да има видеодонаблюдение по време на изборите“.

Последва клип, на който се виждат две жени в изборна секция и докато едната изглежда прикрива зад гърба си деянието, другата неколкократно тъпче по няколко, очевидно предварително подготвени бюлетини, урната. В долната част на екрана през цялото време стои надпис „Парламентарни избори 2014“. Може би наистина това са автентични кадри с грубо нарушение на парламентарните избори през 2014-та, но не в България, както обяви Трифонов.

Същият клип е качен в YouTube още на 12 септември 2014 г. или 3 седмици преди парламентарните избори у нас. Там е обявен като „Изборни измами в Русия“. Освен това урната е с различна форма, поне два пъти по-голяма от използваните у нас и има непрозрачен капак.

С подобно видео всеки достатъчно безскрупулен политик би могъл да се опита да очерни когото си поиска. Само че днес съществуват напълно достъпни програми за обратно търсене в интернет. Въпрос на броени минути е да се провери кога и къде са се появили за първи път снимка, видео или текст. И това е абсолютно задължително днес, когато интернет и медиите бълват фалшива информация в индустриални количества.

Умишлено ли лъже Слави, или е подведен, както и кой носи отговорността за този опит за груба манипулация, е въпрос, на който лично високият шоумен с политически амбиции дължи незабавен отговор – и то не само пред собствената си публика. ЦИК също дължи отговори по сигналите за изборни нарушения.

Площад Славейков