От вчера е безпощадно ясно – Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ. Не безизвестно е, че той е с германски корени. Малцина обаче знаят, че родната къща на дядо му по бащина линия си е на същото място, откъдето прародителят Фредерик Тръмп поема за Страната на неограничените възможности. Тя отдавна е сменила собственика си, а сегашният стопанин е решен да я продаде. Човекът няма миг спокойстие от журналисти, които снимат имота дори с дронове.

На портата е закачил обява: “Имотът се продава!!! Предлагаме историческото място на общината на прилична цена. За да можем отново да заживеем без медиен шум!!!!”

Къщата, когато някога е била на дедите на Доналд Тръмп.

Може и да е шега. Историята обаче е истинска. Представят я редица германски медии, сред които “Франкфуртер алгемайне цайтунг” и “Билд”.

Дядото на Тръмп Фредерик е едва на 16 години, когато един ден на 1885 г. оставя прощално писмо на кухненската маса в родната си къща, намираща се в селцето Калщадт в Пфалц. По онова време то се числи към Кралство Бавария, днес федерална провинция Ренания - Пфалц.

В писмото си Фредерик обяснява, че ще търси по-добър живот и късмета си в Съединените щати.

През годините отвъд океана с немска дисциплина и трудолюбие успява да натрупа състояние. Връща се за малко в родината, за да навести близките си и се влюбва в дъщерята на съседите Елизабет. Сватбата е през 1902 г. Младото семейство се установява в Ню Йорк, бизнесът на Фредерик Тръмп процъфтява.

Не минава много време и носталгия връхлита Елизабет. Семейството решава да се върне в родната Германия и да се установи в селото им. Появява се непреодолима пречка. Фредерик е заминал нелегално зад граница и то преди да отбие военната си служба. Бавария отказва да го приеме и да възстанови гражданството му.

Днес село Калщадт с население от 1200 души продължава да е известно с лозовите си масиви и чудесните си вина. Всяка година се избира кралица на виното. От тази есен на входа на селото е поставена шегобийна табела:

“Винената принцеса Мелания (името на третата съпруга на Доналд Тръмп и вече първа дама на САЩ – б. р.) поздравява населението на Калщадт”.

“Може би сега трябва да сменим табелата с нещо от рода на “нашия велик Тръмп”, шегува се пред репортери местната жителка Бенита Гердон. Когато вчера се събудила и узнала вестта, че Тръмп печели президентските избори в САЩ, не можела да повярва на очите и ушите си.

“Още в 6,30 ч някой почука с микрофон на прозореца ми. Поискаха да кажа нещо за телевизията. Но какво да кажа, освен че се надявах американците да имат по-здраво дупе. Имам познати в Северна Каролина, които са луднали по Тръмп. Изпратих им послание: “Good Night, America!” (Лека нощ, Америка!).

Панорама от красивото село, известно с виното си.

Селото продължава да е окупирано от журналисти и любопитни туристи. Всичко се върти около избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Някои дори са изненадани, че местното население изобщо не е във възторг.

“Тръмп никога не се е интересувал от Калщадт. И сега нищо тук няма да се промени. Но заради хубавите ни вина цяла година при нас пристигат туристи и това е прекрасно”, казва Габриеле Риде, продавачка в пекарна, където се предлага и кафе.

Бенита Гердон не иска и да вижда Тръмп в селото: “Изобщо не ни трябва.” Не, че Тръмп някога би се запътил към родното място на дядо си и баба си, но направи ли го, всичко щяло да е блокирано от немски и щатски сили за сигурност. Освен големите разходи, щяла да се наруши и идилията.

“Ако все пак Тръмп дойде, той ще трябва да си плати кафето, както го прави всеки друг”, допълва продавачката в пекарната Габриеле Риде.