В последен дебат се сблъскаха тази вечер кандидат-президентите Цецка Цачева и Румен Радев в ефира на БНТ. Дискусията, която е 90 минути, започна с остри реплики още в първите 30 минути.

Първият въпрос пред двамата кандидати бе свързан с днешната дата - 10 ноември, и какво се е случиво в последните 27 години, добро и лошо, в България.

"Не можем да не споменем, разбира се, всички тези демократични промени - членството в НАТО, в ЕС, преходът към демокрацията, същевременно в хората е усещането за безпътица. Комунизмът не може да е оправдание за всичките ни днешни неуспехи", откри дебата ген. Радев, който спечели първия тур.

Цачева отбеляза като ключови историческите явления падането на Желязната завеса, Берлинската стена и Съветския съюз. 

"И в същото време у нас нещата не се случиха по най-добрия начин. В други източноевропейски държави годините на прехода и резултатите от него имаха по-добър финал", заяви тя и посочи като основни проблеми на нашия преход олигархичните кръгове и начинът, по който се извърши приватизацията.

Според кандидата на БСП хората са имали надежда за едно бързо присъединяване към европейското семейство.

"Разочарованието е, че няма справедливост и много малко хора могат да се възползват от демокрацията", отбеляза той.

Тук Цачева зададе първия си въпрос към Радев:

"Каква е ролята на БСП? Не е ли това партията, която има отговорността за тези процеси?"

Той отбеляза, че не е член на БСП, но призна, че социалистическата партия има вина за грешките на прехода, но особено в последните години такава вина носи и ГЕРБ.

Изборът на Доналд Тръмп в САЩ

Следващият въпрос бе далеч по-близо до съвремието - изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ и как двамата кандидати планират да работят с него, ако спечелят вота в неделя.

"Това е изборът на гражданите на Америка, демократично направен, законен, и всички трябва да се съобразим с него. Аз ще работя с президента Тръмп, ако бъда избрана. Тепърва предстои да видим дали това е за добро или не. Аз съм убедена, че след преминаването на дните на предизборната кампания, нещата става по-умерени", заяви Цачева.

Тук беше ред на Радев да атакува:

"Не знам как ще се чувства г-жа Цачева, след като каза, че поддържа повече г-жа Клинтън, надявам се тя да излезе от това състояние."

Кандидатката на ГЕРБ отговори:

"Г-жа Хилъри е политик, известна на нас политиците и държавниците, и в този смисъл е по-предвидима."

Радев отбеляза, че заявените от Тръмп политики ще променят отношенията на САЩ с Китай, Европа, особено по отношение на споразумението TTIP. Според него обаче България има добри отношения със САЩ и една личност няма да ги промени.

Той посочи като ключова в отношенията ни със Щатите политиката по сигурността. 

"Ние имаме прекрасна програма за обучение във военни академии на САЩ, аз съм посещавал две от тях, трябва да търсим и партньорство с инвестициите."

Цачева отбеляза важността на въпроса за премахване на визовия режим.

Отношенията с Путин

Следващият въпрос пред двамата кандидати бе какви са двата ключови интереса на България, които ще защитават през руския президент Путин.

"Любезно, но категорично бих заявила на Путин: България води прагматична и отстояваща българския интерес политика. Бих го поканила в България да види нашите курорти -летни, зимни, целогодишни, спа-центрове, културните ни и исторически паметници, ще го заведа на панорамата в Плевен", заяви Цачева.

Радев отбеляза, че основно би работил за връщане на пазарите ни в Русия:

"Разбира се, това ще бъде пречупено през санкциите. От днес имаме новина - след две години опити да убедя министъра на отбраната за това, че имаме неща по нашите МиГ-29, които можем да ремонтираме само в Русия, това вече е факт."

Според него между руският и българският народ, без значение кой е президент тук и н Русия, има "вековна, духовна връзка и тя трябва наистина да бъде продължавана"

"Да не говорим за проекти в областта на енергетиката - Южен Поток, АЕЦ Белене, изпуснати възможности", каза още той, но добави, че трябва да бъдат разгледани ползите от тези проекти в детайли.

Кой е проевропейски и кой е проруски кандидат?

Цачева отново атакува генерала с въпрос:

"Руската и еврохейската преса обявиха, че отиват проруски и проевропейски кандидати за президент. Вие кой сте?"

"Вие четете ли Файненшъл Таймс?", пресече Радев.

"Дръжте се като военен, отговаряйте!" призова кандидатката на ГЕРБ.

"Не сте ми началник да ви отговарям. Във "Файненшъл таймс" е казано много добре за мен, какво пише във в. "Миллиет" за вас? Аз съм проевропейски кандидат, но според в. "Миллет" вие сте протурският."

"Това е несериозно, това е неистина, това е лъжа", възмути се Цачева, а Радев отвърна, че тя лъже.

"Кой тиражира, че аз съм проруски кандидат?", попитай той.

"Аз не съм казала това, просто пресата претендира, че има такива кандидати - проруски и проевропейски", отговори Цачева.

И продължи в друга посока:

"Като проевропейски кандидат какво е отношението ви към Крим, каква е общата позиция на ЕС към Крим, как вие се вписвате в нея?"

"Неведнъж съм казвал, че по въпроса с Крим има нарушение на международното право. Но винаги съм заявявал, че реалностите са такива, че там се вее руски флаг", повтори старата си теза Радев, но заяви, че трябва да се търси решение - дипломатическо най-вече, на ситуацията в Крим. Той допълни, че приоритет там трябва да са нашите малцинства, каквито има в Украйна.

"А ако по нашето Черноморие се развее руския флаг? Там все пак има много руснаци", попита Цачева.

"Госпожа Цачева, вие вярвате ли си?", сопна се Радев.

И водещата най-после успя да прекъсне кандидатите и да мине по следващия въпрос - с кои държави имаме приоритетни взаимоотношения.

Цачева отбеляза, че ключови са, разбира се, отношенията ни първо с държавите от ЕС, после съюзниците ни в НАТО, САЩ, Турция, и накрая Русия.

Радев обаче не се бе отказал от предишната тема:

"Госпожо Цачева, вие в Турция наистина ме разбихте, как ще коментирате факта, че в. "Миллиет" обяви, че вие сте кандидата на ДОСТ, Местан сътрудничи за визити там, фактът, че вие охотливо вие игнорирате човешките права?"

Цачева избухна:

"Аз съм една българска майка, която не е обвързана с никакви олигархични кръгове, не съм разсдледвана за нищо." 

И отбеляза, че ГЕРБ и на местните избори са имали високи резултати сред турското малцинство.

"Вие работите много добре и в "Столипиново", защото там ме размазвате", отбеляза Радев.

"Никога не съм ходила в "Столипиново", подметна Цачева.

Турция

Така югоизточната ни съседка стана следващата тема, а въпросът - дали тя е готова да влезе в Европейския съюз?

"Турция категорично не е готова, тя не е спазила редица условия, особено по отношение начовешките права. Там стоят милиони бежанци, и това вече е проблем. Трябваше да мислим много отдавна по този въпрос. Президентът за това е президент, да мисли в перспектива, в далечина, да бъде визионер, да предвижда години наред рисковете и заплахите", отбеляза Радев.

Цачева също заяви, че Турция не е готова за членство, и дори се отдалечава от заявения си европейски приоритет. И се защити срещу нападката на Радев, свързана с предишна забележка по случая с бягащи от режима на Ердоган, които България предаде на Турция, според близките им, без да им даде поискано убежище.

"Що се отнася до спазване на човешките права, България е правова държава. Демократична, правова и социална държава. Правовата държава не дава възможност за несъотстветствие между сигурност и човешки права. Не го разбират тези, които не са юристи, съжалявам."

Цачева отбеляза, че въпреки че е поставила Русия в края на списъка с приоритетните ни международни партньори, тя не ни е враг.

"Чух нещо интересно, че Русия не ни е враг. Най-важни за нас са нашите съседи. Добросъседските отношения с Турция, но никога като неоторизирани посредници. Без САЩ и Русия е немислимо, светът е много сложен. България първо трябва да се освободи от своя сателитен синдром, свикнали сме да се лепнем за някого и той да ни пази и ако може да ни храни."

Бежанците

Двамата кандидати се скараха сериозно по темата с политиките за бежанците. Цачева обвини БСП, че са въвели центровете за мигранти от отворен тип, че евродепутатите от БСП гласували резолюция за насърчаване на миграцията.

"Проблемът с бежанците е едно от най-големите предизвикателства. Бързам категорично да заявя – немислимо е проблемът с бежанците да се решава без да ползваме европейската солидарност. Правим това, което ни е по възможностите, Европа го призна, отпусна средства, строим ограда".

Тук Радев вметна, че сега оградата е 4 пъти по-скъпа, отколкото частта, строена от предишното правителство.

"Да задава кандидат на БСП на кандидат на ГЕРБ въпрос, свързан със строителство, не е сериозно", реагира Цачева и обясни, че цената е по-висока заради по-сложния терен, изграждането на пътица и т.н. - Но когато става дума за сигурност на българските и европейските граждани - цената не е най-важното."

Радев обясни, че първите неща, които трябва да се направят, са свързани с усилване на капацитета на "Гранична полиция", пресичане на каналджийството, което продължава да процъфтява у нас, както и да се положат решителни усилия за ревизия на Дъблинското споразумение. И готовност на армията да застане там, ако ситуацията ескалира. По думите му това може да се случи в условия на криза.

"Ще пратите армията на границата във военна операция?!", реагира Цачева.

Радев заяви, че би свикал спешно КСНС, ще събере цялата информация и ще се набележа мерки от всички институции, които ще бъдат изпълнени от правителството.

Няма да има време за КСНС, решенията, които се взимат там, са съвещателни и нямат сила. Бързо и категорично трябва да се действа – инсттиуциите, отговорни за това, както и новата брегова и гранична охрана.

Радев и Цачева не се разбраха и за Постановление 208, което, според първия, предполага трайно заселване на мигранти у нас и интеграцията им. Цачева отвърна, че опонентът й не познава материята и заяви, че става дума за временни споразумения между местните власти и хора с бежански статут, които ще са длъжни да учат български език и да работят. 

Кандидатът на БСП отвърна, че това трябва да се отмени, на хората, бягащи от война да се помага, но те са все по-малко.

Армията

Ген. Радев заяви, че по-високият бюджет за отбрана е илюзорен.

"При Николай Младенов - министър от ГЕРБ, бюджетът беше орязан с повече от една четвърт. Бяхме на 1,75% от БВП, паднахме до 1,18% БВП. Не изпълняваме ангажимента си към НАТО за финансиране", каза Радев и дори похвали Росен Плевнелиев, който се е опитал да намери решение, но премиерът Бойко Борисов не се е съгласил да се отпуснат повече средства.

Цачева отвърна, че е поет ангажимент парите за армията да стигнат 2% от БВП и това ще стане скоро, но в момента това са възможностите на държавата. Тя обаче разкритикува сегашната власт, че са дадени пари за модернизация на Военновъздушните сили и Военноморските сили, но няма нищо за сухопътните войски. И декларира, че ако е президент, би върнала тази част от проектобюджета за 2017 г. Тя отбеляза, че повече от 25 години не са давани достатъчно пари.

Цачева обаче нападна Радев, когато той заяви, че състоянието на армията е лошо, хората напускат, не са оборудвани и изпълняват задърженията си с риск за живота заради това.

"А защо не останахте в армията, за да се борите, а абдикирахте", попита тя. И обвини Радев, че се е противопоставял на решения на НАТО, свързани с политиката по охрана на въздушните граници.

"В момента изтребителите ни изобщо летят с моя подпис за удължаване на летателния срок, вие искахте охрана срещу заплащане", отвърна той. Цачева не се съгласи и обяви това за "опорна точка"

Очаквайте подробности.