Съдебната реформа беше сериозен терен за сблъсък между Румен Радев и Цецка Цачева по време на дебата по БНТ тази вечер.

Първа с приоритетите си започна Цачева. Тя припомни, че действащият парламент, на който е председател, е приел стратегия за съдебна реформа, промени в конституцията, нов Закон за съдебната власт. 

"Очаквах антикорупционният закон да е готов преди кампанията, но той ще бъде приет", обяви тя. И добави - Няма да се поколебая, когато видя, че законодателният процес не дава очакваната от хората справедливост, да се възползвам от много силното правомощие на президента да предложи  конституционна промяна..."

На конкретните въпроси за промени в прокуратурата по-късно отговор нямаше. Радев отвърна на Цачева:

Козметичните промени в конституцията, които се приеха, едва ли са ефективна борба с корупцията. Как за няколко часа след разговорите ви с РБ решихте, че искате съдебна реформа - Вие сама заявихте още през юли,  че съдебната реформа е прикрючила? 

Цачева в отговор отново разви тезата си, че са направени възможните крачки за промени, свързани с разделянето на ВСС и ролята на Инспектората, но не е имало достатъчно конституционно мнозинство, за да се приеме по-радикалният вариант, на който и самата тя е била вносител. Тя отбеляза, че БСП тогава също не са подкрепили промените, иначе е можело да минат. Но потвърди, че ако има парламентарно мнозинство, би предложила конституционна реформа.

Радев на свой ред обяви, че първото нещо, което би направил, е да почерпи опит от съседна Румъния, в която, за разлика от у нас, има реална реформа. Той изброи и постиженията на съседите ни - осъдени за корупция чиновници, политици, дори бивш премиер и депутати. Той обяви, че ще потърси всички гледни точки, инициативи като "Правосъдие за всеки", чиито идеи бяха отхвърлени от мнозинството и ГЕРБ и ще инициира сериозния дебат, за да има наистина реформа. Конкретно за прокуратурата каза, че има и промени, които изискват и свикване Велико народно събрание. Но не влезе в юлидически подробности.

Кулминацията в дебата - личната история на Цачева

Двамата кандидати трябваше да отговорят как си представят президента като обединител на нацията.

Радев описа държавния глава като "партньор между партиите, институциите, сдруженията, човек, който трябва да може да изслушва всички страни. По думите му президентът трябва да формира целите, които обединяват хората. И заяви своята цел - всеки гражданин да може да разгърне своя талант, да има правото на труд, спокойствие и ясно бъдеще...

"Не приемам от избори на избори да се започва отначало, да не се зачита направеното преди това, трябва да преодолеем недовението помежду си. Това става с изработването на национална доктрина, за да сме сигурни, че дори когато демокрацията го допуска и налага – смяна на правителства, смяна на партии, да е ясно, че посоката на развитие на държавата няма да бъде отклонявана. Искам да видя образована нация, просперираща, уважение между гражданите, етносите, да забравим езика на омразата, който се чува и от парламентарната трибуна", заяви Цачева.

Последва въпрос на водещата коя е личната история, която всеки от кандидатите е научил при срещите си с хората по време на кампанията. Радев разказа как човек в едно село му е казал: "Свикнахме да живеем без пари, но моля – върнете ни достойнството. Българите не са се предали. Има кауза зад която може да стои – да върне загубеното достойнство за нацията. Това достойнство е спойващият елелент."

Тук дойде изненадата от Цачева. Тя започна с признанието, че ще разкаже нещо, което е обещала на смъртния одър на баща си да не прави. Но заради нападките към нея, че е ляв кандидат, които са я обидили много, ще го разкаже.

По време на среща със Съюза на репресираните днес един човек я е попитал дали е внучка на Иван Цачев. Оказва се, че той е бил осъден на смърт от Народния съд след 1945 г., но родителите й са пазили това в тайна от нея и сестра й. Самата Цачева научила за историята на дядо си от негови съратници след 10 ноември в кафене в Плевен. Тогава тя попитала родителите си зао не знаят толкова години за историята. Кандидатката на ГЕРБ силно се развърнува и призна, че нападките срещу нея, че е лява, са я разтърсили. И обяви:

"Може да не съм красива, не съм толкова млада, да не ме харесват - но да ме нарекат мен ляв кандидат – пак казвам, това беше толкова разтърсващо за мен. Искам прошка от баща ми, толкова години тая това. Ние трябва да спрем с тези разделителни линии. Трябва да намерим начина, по който да живеем заедно, но трябва да знаем историята и да я признаваме... И да кажем веднъж завинаги истината."

Цачева извади кърпичка от джоба на синьото си сако и попи резултата от вълнението си от очите си. 

Радев каза само, че наистина в кампанията са прокарани разделителни линии, но отрече да носи вина за това и обяви как министрите от ГЕРБ са се надпреварвали по медиите да говорят неща, разделящи хората. 

Цачева продължи с това, че от щаба й я укорявали, че не е отговорила на нападките и е водила твърде толератнта кампания.

"Какво да отговоря на всичко това. Аз съм една българска майка и жена. Всички бяха срещу мен. Имаше ли друг кандидат, който да пое толкова удари? Запазих коректния изказ... Вярвам, че доброто ще бъде оценено. "

Ролята на президента и предшествениците на поста

Радев отбеляза отново, че може да работи с всички политически сили, макар и това да е "личен компромис". Но подчерта, че тази работа трябва да е на принципна основа:

"Президентът трябва да бъде партньор на всички партии и институции. Но когато те не работят в интереса на българските граждани, президентът трябва да казва не. И тук е големият проблем - за съжаление все по-рядко го виждаме"

Цачева пък отбеляза, че всеки предишен държавен глава е вложил много в поста и тя ще продължи всички полезни практики, без значение кой точно ги е въвел.

В тази линия бе повдигнат въпроса и за ордените и медалите, давани от държавния глава.

"Превръщаме ги в рутина. Трябва наистина да се дават ордени на хора, които са направили много за духовността, за спорта, за нас в чужбина. С удоволствие бих учредил награди за талантливи деца, ние имаме много такива. Трябва да ги стимулираме, те трябва да имат смисъл да останат в България", отбеляза кандидатът на БСП.

Според Цачева е важно да се награждават хората, които са помагали за по-добрата ни визия пред останалите страни.

"Важно е името България да се произнася с респект, тези наши сънародници или чуждестранни лица, които са помагали за това, заслужават награди".

Вицепрезидентите

Двамата отделиха и по реплика за вицепрезидентите си.

"Г-жа Йотова безспорно е политик с голям опит, особено по въпросите на евроинтеграцията, изключително добър комуникатор, така че ще е изключително полезна и за международната ни политика, и за комуникирането на тази политика и вътре в България, и навън", заяви Радев.

Цачева не назова по име своя партньор в състезанието Пламен Манушев, но се изказа с множество суперлативи за него:

"Изключително добър човек, добряк, верен, офицер, патриот, обичащ България, откриващ в тази кампания кътчета, в които не е бил. Убедена съм, че с неговата експертиза, ще бъде полезен и съм сигурна, че във всеки един момент за всичко мога да му се доверя и да му се опра."

Макар президентите да нямат правомощия в тази област, и двамата бяха попитани какво могат да направят нещо в борбата с картелите. Според Цачева ключов е не само качествения закон, но и прилагането му, както и добрата работа на Комисията за защита на конкуренцията. Генерал Радев пък заяви, че ще настоява пред всички институции - парламентът, изпълнителната власт, Комисията.

АЕЦ "Белене"

Цачева похвали правителството, че е спестило 90 млн. лева при плащането на двата реактора от проваления проект и отбеляза, че би подкрепила веднага построяването на нова централа, ако това е без допълнителен ангажимент на държавата.

"Но това ще е по същество нов проект, а не този политически корупционен, който досега съществуваше. Може би да бъдат продадени, или някакво адаптиране в Козлодуй, това е много сложенв ъпрос, но не бих искала реакторите да бъдат нарязани за скрап", отбеляза тя.

Според Радев, "Белене" не може да бъде разглеждат като изолиран проект, а трябва да бъде в рамките на дългосрочна и ясна енергийна стратегия:

"Ясно е едно - че реактори V и VI имат най-много две удължения, това означава до 2035, какво правим по-нататък? Да, трябва да строим нови ядрени мощности, как точно ще го направим, трябва да решат експертите."


Референдумът

И двамата кандидати подкрепиха волята на българския народ, който гласува солидно с "да" и на трите въпроса на проведения заедно с президентския вот референдум.  

"Ще настоявам по най-бързия начин в Изборния кодекс да бъдат предвидени съответните правила, пък и ще е нужно немалко време", отбеляза Цачева.

Според Радев, народното допитване е било много добър урок за политическата класа:

"Те трябва да се вслушват в гласа на народа, и може би политическите сили най-после започват да го правят."

За българските медиите

Според Цачева двата основни проблема на българските - собствеността и начина на финансиране.

"Днес е денят на свободата на медиите, извинете, часовете много динамично вървят, може би беше вчера. Трябва да запазим свободата на словото, дори когато това, което виждаме, четем за себе си не ни е приятно."

Радев се съгласи напълно с опонентката си и подчерта нуждата от прозрачност в собствеността на медиите.

"Проблемът е, когато печалбата вземе връх над истината."

Агентите на Държавна сигурност

Цачева заяви твърдо, че не би назначила посланик с минало в Държавна сигурност. Радев обаче има друга теза:

"Ние трябва да гледаме първо българските граждани. Аз вече заявих своята позиция - познавам хора, които са рискували животите, дали са всичко от себе си за България. Те не са били доносници. Тези хора бяха незаслужено низвергнати. Те са достойни българи и към всеки трябва да се постъпва индивидуално. Този, който е работил за България, той трябва да има права да продължава да работи за нея. Този, който е бил доносник и е клеветил, донасял е за своите колеги и приятели - категорично не."

Въпроси като от лексикон

Преди финалното изявление бяха зададани няколко въпроса на неполитически теми. Радев сподели, че ако може да се срещне с някой интелектуалец, "ще призова мъртвите - Петър Увалиев, Тончо Жечев", които според него представяли по прекрасен начин българската душевност. Цачева пък заяви, че има много хора, с които иска да се срещне, и би предпочела "широкия диалог", а не едно име.

На въпроса от кой отбор са и двамата първоначално отговориха внимателно - от националния. Кандидатката на ГЕРБ призна, че не разбира много от спорт, но се вълнува, когато играе български отбор в която и да е дисциплина. Радев тихомълком призна, че има симпатии към ЦСКА.

Последно, вече шеговито спречкване имаше покрай въпроса от какво не биха се лишили двама, ако спечелят в неделя.

"Това трудно ще си го представя - да се лиша от свободата да се движа спокойно, където си поискам. Доколкото навлизам в тази материя, виждам, че това ще ми е много трудно, но държа на него", каза Радев.

Цачева заяви, че не би се лишила от приятелите, близките и колегите, с които изповядва общи ценности. И подметна с усмивка към опонента си:

"За движението - свиква се, господин Радев, но няма да ви се наложи"

"Може да ви се наложи да останете на същия режим, на който сте сега", отвърна веднага генералът.

И двамата заявиха, че не са имали време да четат художествена литература по време на кампанията. Радев отбеляза, че сред любимите му заглавия са романите на Достоевски - например "Братя Карамазови". Но цитира и книга, която е чел малко преди кампанията - "Одисея в Багдад" на Ерих Емануел Шмид, която разказвала "много образно пътя на един емигрант".

"Бащата казва на сина: "Не отивай, защото оптимистите са два вида - едните във времето, другите в пространството." Ние българите сме точно такива оптимисти - които оставаме, сме оптимисти във времето. Другите, които напускат, ас оптимисти в пространството. В края на краищата, човек трябва да носи своята родина в сърцето си където и да се намира."

Финалните думи

Румен Радев:

"Вървим към бъдещето, обърнати назад, и крачейки гърбом, на всяка крачка се спъваме. Време е да се обърнем напред. Да се обединим, да престанем да се разделяме. Преди 5 години президентът беше посочен от ГЕРБ, резултатът го видяхме. Нека този път не правим тази грешка. Нека този път българските граждани изберат сами, за да имаме наистина самостоялен, независим президент, президент, който да бъде лидер."

Цецка Цачева:

"Конфуций е казал, че ако стоиш дълго на пръсти, падаш. Така е и с политиците - когато не си истински, когато не си себе си, няма как дълго време да заблудиш гражданите. Аз тръгвам към президентската институция с експертизата, която имам като юрист, с опита си, с твърдостта си, решителността си да не се отказвам, когато има непреодолими препятствия. Много е важно България да спазва посоката си, трябва да останем в Европа защото и Европа е в България. Трябва да работим за демократичните ценности, за свободите, които имаме,  защото те не са даденост и много лесно биха могли да бъдат отклонени. Това е отговорността ни в избора, който ще направим в неделя."

Двамата опоненти си порадоха ръце и се поздравиха в края на дебата.