49,6% от българите ще гласуват за Румен Радев на балотажа в неделя, спрямо 39,1% за Цецка Цачева. Това показва проучване на Алфа Рисърч за втория тур на президентските избори.

Разликата от 10,5% е само с половин процент разлика от тази на "Галъп Интернешънъл"

Според Алфа Рисърч обаче още повече ще гласуват с новата възможност в бюлетината "не подкрепям никого" - 11,3%.

По-малко ще гласуват на втори тур - 3,6 млн. от българите, или 52,6% от избирателните списъци.

В ефира на Нова ТВ социоложката Боряна Димитрова обаче подчерта, че много от хората, които са заявили квадратчето в анкетата, могат да променят мнението си до неделя. А 24% още не са решили как ще гласуват.

По-интересни са данните кои гласове от отпадналите кандидати ще се прехвърлят на Радев и Цачева:

Оставащите проценти не са заявили ясни намерения - те могат да гласуват "никого", да подкрепят някой от кандидатите до балотажа, или да отидат, както се казва, за гъби.

Димитрова даде и кратък поглед върху евентуални парламентарни избори - ГЕРБ и БСП са първите две партии, а след това нещата са "много динамични".

"Марешки трудно го разпознават като политическа сила, още не знаем каква ще е партията му", отбеляза тя.

 

Данните са от проучване на NOVA ALPHA INDEX - съвместен проект на NOVA и социологическата агенция "Алфа Рисърч", с което ще се мерят нагласите на населението по важни обществени теми. Допитването е проведено по поръчка на NOVA в сряда и четвъртък. В него са участвали 1100 гласоподаватели, анкетирани по домовете им.