ПЕТЪР ДИМИТРОВ

Група „Д“ в Бразилия събира три отбора, печелили световната купа, а компания им прави Коста Рика. Италия, Англия и Уругвай са ликували с мондиала общо седем пъти, но един от трите отбора (а кой знае, може и два) ще трябва да си стегне куфарите и да зареди бирите пред телевизорите след само три мача в Южна Америка.

Това е „Групата на смъртта“, най-трудната за прогнозиране от всичките осем, не на последно място и поради факта, че Италия, Англия и Уругвай вкупом минават за „криви“ отбори - тимове, постоянни в своето непостоянство. Все пак нека се опитаме да дадем прогноза кои два отбора имат най-големи шансове да продължат напред към елиминациите.

Уругвай

Полуфиналистите от "Мондиал 2010" отново се класираха по трудния начин за световното първенство. Всъщност в последните четири квалификации „селесте“ винаги минаваше през баражите, като пропусна само първенството в Германия през 2006 г., отстъпвайки на Австралия в плейофа. Уругвай обаче е световна сила – два пъти световен шампион (при първите си две появявания на мондиали), три пъти полуфиналист и с общо 12 участия на мондиали.

Под въпрос за Уругвай е голямата звезда на отбора - голмайсторът на Висшата лига с „Ливърпул“ Луис Суарес. Нападателят лекува контузия и не е сигурно дали изобщо ще вземе участие на турнира. И без него обаче момчетата на селекционера Оскар Табарес се представиха добре в контролите преди "Бразилия 2014", биейки по „уругвайски“ с 1:0 и 2:0. Всъщност страната е една от малкото в Южна Америка, която няма типичния латиноамерикански стил на игра, толкова присъщ на Бразилия, Аржентина, дори Чили, Колумбия и т.н. Уругвай разчита на характер, себераздаване, непримиримост... Около отбора винаги има драма, както се видя и на предишните финали.

Но все пак отборът разполага с доста добри играчи, дори и без Суарес в статовата 11-орка. В нападение блести голмайсторът на „Пари Сен Жермен“ Единсон Кавани, а избраният за играч (и голмайстор) на световното преди четири години Диего Форлан ще помага повече с опит, отколкото с голове. Той е далеч от най-добрите си дни. Във всички други линии Уругвай разполага с играчи, ритащи за едни от най-добрите отбори в Европа. Любопитното е, че в разширения състав за мондиала има само един (!) футболист от местното първенство - това е защитникът на „Насионал“ Себастиан Коатес.

Силата на Уругвай се видя преди година на турнира за Купата на конфедерациите, отново в Бразилия. Тогава „урусите“ доста поизпотиха и Испания, и Бразилия, и в крайна сметка завършиха четвърти. Шансовете на Уругвай да продължи напред от група „Д“ според нас са изравнени с тези на Италия и Англия, но южноамериканците имат леко предимство, защото в първия мач играят с аутсайдера Коста Рика.

Шанс Уругвай да прескочи групата: 30 процента.

Коста Рика

Държавата от Централна Америка се класира за четвърти път на световно първенство след 1990-а (осминафинал), 2002-ра (предварителна група) и 2006-а (предварителна група). Коста Рика завърши втора след САЩ в пресявките преди мондиала, изпреварвайки силен отбор като Мексико и побеждавайки всички съперници у дома и взимайки стратегически равенства като гост.

Латиноамериканците не блестят със звезди в състава си - все пак на общия фон се открояват нападателят Брайън Руиз (ПСВ Айндховен), който направи солидна кариера в Холандия и Англия, младото острие на „Олимпиакос“ Джоел Кемпбъл и вратарят Кейлор Навас, който пази за испанския „Леванте“ и къде пресилено, къде обосновано, е смятан за един от най-добрите в света…

Като цяло съставът на колумбийския наставник на Коста Рика Хорхе Луис Пинто е микс между местни състезатели и подвизаващи се в чужбина. Отборът е сред най-младите по средна възраст на мондиала, което на такъв форум е по-скоро минус, отколкото плюс.

Коста Рика в никакъв случай не е слаб отбор, не попада в категорията „пълнеж“, но в група с Италия, Англия и Уругвай „Тикос“ нямат особено големи шансове да продължат напред. Все пак могат да объркат сметките на някои от фаворитите, като вземат точка или две или пък наклонят везните по голова разлика.

Шанс Коста Рика да прескочи групата: 5 процента.

Англия

За пръв път от много време Англия не е сред фаворитите за спечелване на световната титла. И за пръв път от много време Англия всъщност има нелош състав, който може да стигне далеч, без да е обременен от тежестта на големите очаквания. И все пак жребият не се смили над „трите лъва“, пращайки ги в най-лошата възможна група, заедно с Италия и Уругвай.

Англия трудно печели мачовете си, но и трудно ги губи, особено в груповата фаза на големи първенства. На пръстите на едната ръка се броят загубите на албионците в първите срещи на голям форум. Истинският бич за световния шампион от 1966 г. обаче са директните елиминации, където Англия почти винаги отпада… след изпълнение на дузпи. Или след продължения. Островитяните имат една-едничка победа след наказателни удари в историята и тя е на домашното европейско първенство през 1996-а, когато е отстранена Испания на четвъртфинал.

Както вече споменахме, Англия има добър състав, на 99% съставен от ограчи от Висшата лига. Много ще се разчита на Уейн Рууни („Манчестър Юнайтед“) и Даниел Стъридж („Ливърпул“) в нападение, на ветерана Стивън Джерард, също от „Ливърпул“, в халфовата линия и на (традиционно) добрата игра в защита. На вратата треньорът Рой Ходжсън разполага с един от най-добрите в света в лицето на Джо Харт от „Манчестър Сити“.

Но проблемът на Англия идва от самия стил на игра, който за съжаление не се е променил от години. „Трите лъва“ изповядват прекалено архаична футболна философия, осмяна от легендата на немския и световния футбол Франц Бекенбауер, който веднъж в интервю каза, че Англия все още играе в стил „ритай и бягай“. И най-върлите фенове на Острова биха се съгласили с Кайзера… Никой не очаква световна титла от Англия, един от големите проблеми на която е, че играе много трудно срещу представителите на латинската школа във футбола.

 За любителите на залози можем да препоръчаме равен или „under” на мача Англия - Италия.

Шанс Англия да прескочи групата: 30 процента.

Италия

„Скуадрата“ е един от най-странните отбори в историята. След успех на световно първенство Италия винаги се проваля под напъна на големите (и логични) очаквания. След което атмосферата се поуспокоява, никой повече не брои „адзурите“ за фаворити и… всички знаем какво става. Ако следваме тази логика, трябва да очакваме от Италия да стигне поне до полуфинал в Бразилия, защото световните шампиони от 2006 г. се сгромолясаха в Южна Африка преди четири лета, отпадайки още в групата и дори оставайки зад отбор като Нова Зеландия в класирането.

На всичко отгоре Италия няма победа от близо година насам, а в последната си контрола завърши наравно 1:1 у дома с… Люксембург. И за да е „синята“ мъка пълна, Чезаре Прандели и компания изтеглиха Англия и Уругвай в една група.

Италия все пак разполага със силен състав, както се видя и на европейското първенство преди две години в Украйна и Полша. Тимът от Апенините стигна финал, а в групите може да се каже, че надигра Испания, стигайки обаче само до 1:1. В мача за титлата бе неузнаваем и отнесе четири безответни гола - абсолютен рекорд за финал на голямо първенство.

Отборът на четирикратните световни шампиони е един от най-старите в Бразилия като възраст. Много от футболистите играят на последния си голям форум. Вратарят и защитата идват почти изцяло от Ювентус. Джанлуиджи Буфон продължава да бъде един от най-добрите вратари в света, а неговият съотборник в „Старата госпожа“ Андреа Пирло е от малкото останали художници, които рисуват на терена. Макар и вече на 35 г., плеймейкърът има какво да покаже на света. Халфовата линия не блести, но е стабилна, а проблемната зона на тима, както обикновено, е нападението, където ще се разчита на непостоянния скандалджия Марио Балотели от „Милан“ и на сходния по нрав Антонио Касано („Парма“).

Трудно е да прогнозираме кои два отбора ще продължат напред в „Групата на смърта“, но някак не ни се вярва Италия да отпадне в групите на две поредни първенства. И все пак „Д“ има лек жребий поне до четвъртфиналите, а оттам нататък „всичко е възможно“.

Шанс Италия да прескочи групата: 35 процента.

Очаквайте утре обзор на следващата група.