"Всички ние винаги сме гласували против червените генерали. Това ни обединява и гарантира, че България ще се развива като свободна и богата държава, това дължим на децата си. Но има един детайл. В неделя свалихме един червен генерал от власт – Бойко Борисов. Беше втори на първи тур, но не си подаде оставката. Как си представя, че яхнал тази лъжа, можеда привлече хиляди? Как си мисли, че нашите хора ще повярват на човек, който току що е излъгал"?

 Бих се обърнал към него много лично и искрено.

Ако иска да спечели втория тур – на база на досегашното си поведение, както казва един приятел, чиято песен стана още по-популярна напоследък, "нема елементарно възпитание". Дай си оставката до неделя на обед и не само десебарите, а още хиляди българи ще гласуват за по-малкото зло. Защото са видели, че някой все пак казва истината.

В ДСБ ще има всякакви хора – защото гласуваме по съвест и срещу БКП. Въпросът е кое е БКП.

Аз ще гласувам в неделя на обяд. Ако Борисов си е подал оставката – ще гласувам против един червен генерал за Цецка Цачева. Ако не – ще гласувам против двама червени генерали с "Не подкрепям никого". 

Този призив към премиера Бойко Борисов отправи лидерът на ДСБ Радан Кънев в програмна реч пред разширения Изпълнителен съвет на ДСБ. Заседанието бе обявено като извънредно, а очакванията - не само да се вземе решение за поведението на партията на президентския балотаж в неделя, но и за бъдещето на дясното. 

Кънев започна речта си със случка, разказана от бившия шеф на щаба на ДСБ Веселин Методиев, който, попитан от 7-годишно дете защо ходи на училище, отвърнал: "За да се научим да бъдем умни в трудно време". 

За моралния конфликт и избора в неделя

Кънев заяви, че е ясно, че времето е трудно. Има и морален конфликт, но той не е точно какво ще се случи в неделя. Лидерът на ДСБ цитира "Ад" на Данте Алигиери, според когото който запази неутралност във време на морален конфликт, за него е запазен най-долния кръг на Ада.

По думите на Кънев именно това са предложи останалите лидери от Реформаторския блок, заставайки от едната страна на балотажа. Той припомни и как в последните дни ген. Румен Радев се бори за доверието на десните, защото десните избиратели са мнозинство. Но отговорът кой е Радев сведе до "никой", защото не знаем кой е той в политиката. Знае се само кой наднича зад него - не само БСП и лицата й, но и че"рвената олигархия.

"Долна лъжа е, че десните избиратели могат да отидат там, да работят за това. Тази лъжа е нагла", констатира Кънев. 

Той припомни как когато правеше ГЕРБ, Борисов заяви, че е отишъл вдясно, защото там е било свободно. Иначе щял да направи лява партия. 

"Еми, ей го левия Борисов. Сега е свободно влево - и - ей го", иронизира изказа на премиера той. 

И заяви, че недостатъкът пък на Цачева е, че знаем коя е, познаваме и партията й - "тя е войник на Партията с главно "П", тя е войник на две партии с главно "П" – ако има трета, без проблеми ще е войник и на третата". Кънев припомни как Бойко Борисов е отхвълял няколко пъти протегната от дясно ръка в името на партийната арогантност и стремежа към еднопартиен режим, както и заявката, че когото и да издигне ГЕРБ, ще победи.

"Нищо по-обидно не може да има за свободния човек", каза Кънев и добави:

"Казват ни Цецка е равна на Европа. Равна ли е Цецка на Европа? Геополитическа ли е битката? Да се сетим как години наред всички десни хора в България, всички проевропейски хора в България бяха мачкани в кафявите медии от една медийна машина, която има трима господари - Борисов, Путин и Пеевски. На техните страници винаги имаше защита на ГЕРБ и атака срещу прозападната ориентация. Имаше тежка атака срещу съдебната реформа, която днес се надпреварват да ни продават двамата състезатели на балотажа".

Кампанията на Цачева беше изградена върху мачкане на свободата на българите. Това никога не мога да го приема. На нас ни казват -  гласувайте по съвест вдясно. Да, да се гласува по съвест и да сме наясно къде е съвестта ни. Нашата съвест е винаги за свободата срещу тиранията, за свободната икономика срещу олигархията, за демокарация срещу еднопартийния режим".

После обясни как призивът от лидера на ЕНП Жозеф Дол да се подкрепи Цачева не е дошъл до централата на ДСБ, която е член на ЕНП, нито като писмо, нито като обаждане.

"ЕНП ни прозива персонално да подкрепим Цачева. Научих за този призив от сайта "Блиц". През медията на Пеевски г-н Жозеф Дол ни призова да гласуваме против ДПС и Пеевски. През медиите на мафията да гласуваме срещу мафията. Къде беше ЕНП, когато ние предлагхме първични избори вдясно, обща кандидатура във формат ЕНП? Подкрепиха ли тогава еднопартийните блянове на Борисов и Цветанов", попита още Кънев и обяви, че християндемократичните ценности се свеждат до простото - истината срещу лъжата, свободният избор срещу принудата. 

Къде са отговорите на Цачева?

Кънев попита защо Цецка Цачева не отговори на деветте въпроса на Трайчо Трайков, които вълнуват не само неговите избиратели, но и тези, които глауваха за Веселин Марешки и останалите, които не подкрепиха двамата от балотажа на първия тур. По думите му Цачева потърси диалог след първия тур само по начина, по който го направи пред лидерите на РБ - "Добър ден, заподяввам да ме подкрепите. Добър ден, подчиняваме се". 

За Реформаторския блок

"РБ просто се изчерпа. Изтече между широките пръсти на лидерите си. Няма разделителна линия "Цецка Цачева". Разделителвана линия е отношението към властта. И тук отговорността на РБ е точно толкова голяма, колкото и тази на ГЕРБ. Хората знаеха какво е ГЕРБ през 2014 г., но повярваха на РБ, че ГЕРБ ще е нещо различно в коалиция. Искаха да видят коректив, че ГЕРБ може да бъде вкаран в релси. Получиха обратното - видяха, че РБ може да назначи Бойко Борисов за свой шеф и да стане изпълнител на най-мокрите му поръчки".

Кънев обясни, че избирателите на РБ в крайна сметка са получили "запотени службогонци". И обяви, че вече ДСБ няма да се държи като Мара Македонката - известна шофьорка на тролей №6 в София преди години, която, като я питали дали вози картофи, защото спира рязко, отговаряла: "К`вото се качи, т`ва возим".

За мажоритарните избори, протестния вот и чалгата

Как би изглеждала политиката след поискания от хората мажоритарен избор Кънев описа с метафората как 2400 ганьовци ще се хвърлят да си осигурят 240 депутати.

"Чака ни кошмар, предизвикан от протеста. Мажоритарни избори без партийно финансиране означава, че всяка мутра ще си търди депутат, означава партии, още по-зависими от чужди пари, от пари от чужбина... Парламентът ще стане лесна и евтина хапка за чужди сили, ако решат да се намесят в българската политика.

Според лидера на ДСБ битката, която предстои, не е на фалшивия балотаж в неделя, нито дори на популисткия вот:

Предстои ни тежка и изключително неравностойна битка. За запазване на самите основи на свободата и пазарната икономика, срещу популизма, службогонството, чуждите влияния.

Радан Кънев заяви, че винаги е бил против хората да бъдат съдени заради вкусовете им, но у нас на чалгата противостои постсоц естрада, а на политическата чалга - най-често разстроена филхармония, която не може да привлече масовия вкус. 

"Трябва да сме наясно, че отиваме на битка, а не на концерт. Както казва един приятел... Хип-хоп в дъбови бъчви...", завърши Кънев с нов цитат от песен на "Ъпсурт" и Ицо Хазарта. 

След това заседанието бе закрито за медиите. Очакванията - ДСБ да се раздели с РБ, вероятно не без "жертви" от собствените редици, в това число и депутати.