Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ изненада правителството в Берлин.
“Не знаем какво ни очаква. Подобно политическо земетресение може да е камбанен звън за пробуждане”, заявява Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за онлайн изданието на “Шпигел”. Германският външен министър защитава изреченото от него наскоро – Тръмп е проповедник на омразата.
Предлагаме ви интервюто на Щайнмайер, който е кандидат на германските социалдемократи за президент на страната на вота през февруари догодина.

- Господин Щайнмайер, през август, по време на предизборната битка в САЩ, вие нарекохте Доналд Тръмп “проповедник на омразата”. Изказахте и притеснения от вероятността той да стане президент. Съжалявате ли за изреченото?

- Смути ме, а и не само мен, начинът на водене на предизборна борба в САЩ – това, което беше изречено и тонът, който бе наложен. Никой няма да отрече, че Доналд Тръмп имаше дял в безграничната конфронтация. Сега е важно да се разбере дали президентът Тръмп ще действа точно така, както като участника в надпреварата Тръмп. Имаме твърде малко опорни точки. Ние не знаем какво ни очаква.

- Съществуват ли контакти с лагера на Тръмп?

- Мнозина се опитаха да открият в изявленията на Доналд Тръмп външнополитическа доктрина или поне ясно позициониране, но без успех. Много въпроси са открити.

- Нищо ли не узнахте от други експерти?

- В Ню Йорк многократно разговарях с Хенри Кисинджър по очаквания външнополитически курс и по екипа на Доналд Тръмп. Но и мъдрият възрастен човек и някогашен републикански външен министър, към когото за съвет се е обръщал всеки американски политик с надеждата да получи добър съвет, нямаше отговор. Както Кисинджър, така и всички, занимаващи се с външна политика във Вашингтон, са в неведение.

- В миналото Тръмп направи объркващи изявления по използването на ядрени оръжия, както и по ролята на САЩ в рамките на НАТО. Очаквате ли ясна позиция на бъдещия президент на САЩ?

- Крайно необходимо е новата администрация да разработи позициите на бъдещото правителство. Във всички случаи тогава от наша гледна точка ще определим поведението си. От многобройни разговори с европейски съседи знам колко объркани са те от укорителни изявления по НАТО и натовските партньори. Но и когато настъпи желаната яснота, ние ще трябва да сме подготвени за това, че поне в близко бъдеще американската външна политика ще е по-малко предвидима. Остава да се надяваме, че при поета управленска отговорност не всичко се сърба така горещо, както е вряло по време на предизборната битка. Огромни са очакванията, които бяха събудени сред американското население.

- Какви последици ще има всичко това за Германия?

- С оглед на изборния резултат в Америка ние не трябва да се сковаваме от страх като зайче пред змия, а да отправяме поглед върху онова, което е важно за нас. Трябва да сме сигурни в това, което искаме. На каква позиция заставаме при трансатлантическите ни отношения и за какво ще настояваме пред нашите американски партньори. Ние сме за политически разум и външополитическа надеждност. Ние сме за такава политическа култура, която не се бои от спорове, но запазва уважение към политическия противник. Колкото по-единна е Европа по тези въпроси, толкова ще сме по-убедителни.

- Много хора в Германия са загрижени. Някои се страхуват от нови войни, други от външнополитическа нестабилност. Какво ще кажете на тези хора?

- Проявявам разбиране, че сега мнозина са загрижени и се питат какви последици ще има изборният резултат в Америка за света и за нас в Европа и в Германия. Несигурността се ражда от неизвестността. Противоречие е, когато мотото е Making America great again («Да върнем величието на Америка») и същевременно се пропагандира загърбване на света. Когато се критикуват американските военни мисии зад граница и същевременно се настоява за бърз разгром на «Даеш» (“Ислямска държава” - б.р.) в Сирия и Ирак.

- Възможно ли е да има повече американски задгранични военни мисии?

- Не съм в състояние да предвидя дали ще има повече или по-малко американски военни мисии. Дали ще има по-голям или по-малък ангажимент във военните огнища по света – в Сирия, Йемен, Либия и Близкия изток. Колкото по-скоро получим отговори на откритите въпроси, толкова по-скоро ще разберем кой в новата американска администрация ще носи външнополитическа отговорност. Понастоящем аз, както и вие, би трябвало да спекулирам.

- Десни популисти в Европа, а също и в Германия, ликуват след победата на Тръмп. С него начело на най-мощната държава в света навлиза ли Западът в нова ера на нетолерантност?

- Няма да се уморя да предупреждавам от последиците на една политика, която се подхранва от страховете на хората и не предлага нищо друго, освен прости отговори на кардинални въпроси. Който в сложния свят предлага такива отговори, той лъже хората! Твърдо вярвам, че такъв вид политика, наситена с гняв, страх и конфронтация, у нас, в Германия, се отхвърля от огромното мнозинство. Но в тази посока трябва да работим здраво, всекидневно. Там, където политиката се поддава на страхове и отчуждение, то ние сме длъжни да полагаме още по-големи усилия. Ето защо едно такова политическо земетресение (изходът от президентския вот в САЩ – бел. ред.) може да се окаже звън на камбана за пробуждане.

------

* Заглавието, подзаглавието и преводът са на Клуб Z.