Почти 10 години след влизането на България в ЕС мнозина от гражданите й смятат, че проблемите им почти не интересуват Брюксел.

Много разочаровани българи сега гледат към Русия - бившия господар от съветските времена, като на по-надежден съсед.

Тези настроения вероятно ще бъдат подсилени на президентския балотаж в неделя с бившия командващ ВВС ген. Румен Радев, който е приятелски настроен към Кремъл и се очаква да спечели.

Позицията на Радев, че България, макар и член на НАТО, трябва да се застрахова, що се отнася до международните съюзи, печели симпатии в страната, отдавна силно зависима от Русия в по-голямата част от енергетиката, въоръжението и приходите от туризма.

"Западът и ЕС направиха много грешки с Русия през последните години", заявява пред Ройтерс Емилия Тренчева, 48-годишна счетоводителка, докато се разхожда в популярната градина пред построения през 1907 г. Народен театър.

"Русия е много важна, а те я изолираха. Румен Радев ще намери правилния баланс. Той обеща сигурност и хората искат да чуят точно това", казва тя.

След като анексира Крим през 2014 г., Москва провежда военни учения и самолетите й прелитат над това, което някога бе управляваната от комунисти Югоизточна Европа. Москва организира и лобистка кампания за влияние, казват дипломати.

Радев, който подаде оставка от ВВС, за да се яви на изборите като независим кандидат, обвързан с БСП, демонстрира толерантност към руските действия в Украйна и е за облекчаване на западните санкции срещу Москва.

"Разбира се, че има нарушаване на международното право в Крим, - каза той пред бТВ, след като спечели първия тур. - Но също така е факт, че в момента над Крим се вее руски флаг. Какво да правим? Да си затворим очите?"

Връзките на българите с господарите им от комунистическата епоха са в контраст с тези на много страни от бившия съветски блок, които смятаха Москва за окупатор, а не за приятел.

Българите имат подобен език и кирилица, както и руснаците. Тя изпитват и историческа благодарност, след като Русия ги е освободила от 500 години османско владичество в края на XIX век.

За разлика от Унгария, Чехословакия или Полша, срещу българите не е била използвана руска военна сила и много хора не изпитват дълбоко възмущение от руснаците.

Лоялността бе загърбена, когато страната с население 7,2 милиона души влезе в ЕС през 2007 г., като мнозина се надяваха, че технократите в Брюксел ще принудят корумпираните политици да прочистят системата и да съживят кретащата икономика.

Но България остава най-бедната членка в ЕС. Народният гняв заради слабия напредък в изкореняването на корупцията и престъпността изригна през 2014 г. в улични протести, довели на власт сегашното дясноцентристко правителство на партията ГЕРБ.

ГЕРБ, изглежда, също разочарова избирателите, много от които днес я свързват с неуспеха на ЕС да извърши реформи, и я смятат за корумпиран елит.

"Наблюдаваме сриване на доверието в традиционните власти в Европейския съюз", коментира Първан Симеонов - политически анализатор от "Галъп интернешънъл" в София.

"Само преди няколко години бе немислимо да се чуят критики срещу западни правителства. Вече не е така. ЕС вече не въплъщава надеждите на много хора."

Проучване на "Галъп" от юни показва, че доверието в ЕС е спаднало от около 60 на сто до 48% - най-ниското равнище от 2007 г. насам. Друга социологическа агенция твърдеше през август, че 51 процента от българите имат силно положително отношение към Русия.

"Галъп" изброи вътрешните проблеми на ЕС като перспективите след "Брекзит", конфронтацията с Русия, мигрантската криза и заплахата от тероризъм сред проблемите, които тревожат избирателите.

Призивите на Радев могат да се срещнат и на други места в региона.

В неделя в Молдова проруският социалист Игор Додон се очаква да спечели отново президентските избори с кампания, призоваваща да се тръгне по път, обратен на интеграцията с ЕС.

Сърбия, където Москва контролира петролния и газовия сектор, е домакин на съвместни военни учения с Русия, наречени "Славянско братство". Проевропейският премиер на бившата югославска република Черна гора загуби парламентарното си мнозинство на изборите през октомври.

България построи ограда, за да охранява границата си с Турция, за да я пази от мигранти и бежанци. Много българи се опасяват, че бежанците мюсюлмани са заплаха за тяхната преобладаващо православна християнска култура и увеличават риска от терористични атаки и радикализират нейното мюсюлманско малцинство.

"Ще гласувам за Радев в неделя, защото, както той каза, не искам България да се превърне в мигрантско гето", каза 58-годишният учен Борис Кръстев.

Обвързване с Москва

Двете страни са обвързани в няколко сфери.

Против санкциите срещу Русия са почти половината българи, които се страхуват, че подкрепата за тях постави България в неизгодна ситуация в други икономически проекти с Русия.

Санкциите се отразиха на туризма, който рязко се срина. Близо 700 000 руснаци посетиха България през 2013 г. в сравнение с по-малко от 500 000 миналата година.

Тенденцията се обърна това лято със завръщането на руските туристи. Премиерът Бойко Борисов твърди, че това е резултат от телефонния му разговор с руския президент Владимир Путин.

България почти изцяло разчита на руските газови доставки. Единствената й петролна рафинерия е контролирана от руската компания "Лукойл". Ядрената й централа, която произвежда близо 35 на сто от тока в страната, работи с построени от СССР реактори и руско ядрено гориво.

Изследване на Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон и базираният в София Център за изследване на демокрацията установи, че руското икономическо присъствие е толкова силно, че България е "изложена на силен риск да бъде завладяна от проруски сили".

В проучването, озаглавено "Ръководството на Кремъл", се твърди, че поради силното си икономическо влияние от около 22 процента от брутния й вътрешен продукт между 2005 и 2014 г. Русия е в състояние да изгради връзки с корумпирани бизнесмени и местни олигарси, които, от своя страна, влияят върху политиците.

Същевременно износът за Русия намаля само през миналата година с 24%, а руският внос - с 20%, показват търговските данни.

"Ако в един момент ЕС или НАТО поискат София да предприеме стъпки, за които се смята, че работят срещу руските интереси, българското правителство ще бъде подложено на огромен натиск от проруски партии, видни бизнесмени и организации, които мобилизират пълен набор от средства за промяна на политиката в полза на Москва", се казва в доклада.

Външният министър Даниел Митов заяви, че ако Радев спечели изборите, България може да изпадне в немилост пред ЕС, защото е заела страната на руснаците за Крим.

"Гарантирам ви, че ако Радев изрази такава позиция на която и да е среща на държавните глави, следващата крачка е пълна изолация на България", каза той.

-------

* Автор на репортажа е Цветелия Цолова. Той е написан с помощта и на Ангел Красимиров в София и Ивана Шекуларац в Белград. Публикуван е в сайта на Ройтерс.