В контекста на президентските избори в България в публичното пространство от време на време се чуват преки или косвени изявления на отделни политици, че Крим е Русия. Като основен аргумент се посочва "историческата принадлежност" на Крим към Русия и провеждане на "референдума".

Но възможно ли е да се съгласим с това, че принадлежността на част от територията на една държава към друга в миналото или имперската носталгия по миналото може да бъде оправдание за насилствено прекрояване на картата на Европа? Ако следваме тази логика, тогава целият цивилизован свят би трябвало да признае правото на силните, да се откаже от международните правила и стабилност в полза на грабежа и пълния хаос. Но да оставим историческия аспект на този изключително чувствителен въпрос за историците.

А сега да преминем към така наречения референдум в Крим. Един известен български актьор с партиен билет наговори такива неща, че го сравни със скорошния референдум в България (6 ноември), резултатите от който трябва да се признаят. (Става дума за първия тур от изборите за президент – б.р.) Ако това е така, ако тези събития са сравними, тогава референдумът в България е незаконен от самото начало, а за страната се очакват международни санкции. Истината е, че той се проведе в съответствие с Конституцията, и зад гърба на българските граждани не е имало въоръжени "зелени човечета" от друга държава, за разлика от украинските граждани в Крим. Ето защо такива абсурдни твърдения (както и некоректни сравнения с Косово) са съзнателно манипулиране на хората.

Бих искал да припомня, че България е сред стоте други държави, които гласуваха за Резолюция номер 68/262 от 27 март 2014 г. на Общото събрание на ООН - "Териториалната цялост на Украйна". Тя не само осъди анексията на Крим, но също така призова всички държави и международни организации да не признават никакви промени в статута на Автономна Република Крим и град Севастопол въз основа на гореспоменатия референдум и да се въздържат от всякакви действия или поведение, които могат да бъдат интерпретирани като признаване на каквато и да е промяна на статута.

Българският Президент и правителството също подкрепиха санкциите на ЕС, наложени срещу Русия заради незаконното анексиране на Крим. Следователно изявленията на някои български политици относно принадлежността на Крим към Русия коренно противоречат не само на позицията на ООН, ЕС, НАТО, ОССЕ, Съвета на Европа, но и на официалната позиция на българската държава и правителство.

Въпреки руската пропаганда светът се убеди, че незаконната окупация и анексирането на Крим са предварително много добре планирана специална операция на Русия, извършена с грубо нарушение на законодателството на съседна суверенна държава, на двустранните споразумения и на основните принципи на международното право. Руското знаме в момента временно се развява над Крим като резултат от военно престъпление, което няма нищо общо с волята на хората и защитата на техните права и свободи. Вместо това засега Русия като държава-окупатор е отговорна за бруталното и системно нарушаване на правата на кримските татари и етнически украинци, които не са съгласни с насилствена промяна на статута на украинския полуостров.

Представете си това да стане в България

Представете си такава картина. Група въоръжени военни без отличителни знаци слизат на българското крайбрежие на Черно море, за да "защитят" голям брой от своите сънародници, които имат тук имоти, живеят тук и се чувстват добре, както беше в Крим. Под дулата на автоматите, без съгласието на правителството се приема решение и се провежда "изразът на волята" относно присъединяването на част от българската територия към майка Русия. Абсурд или фрагмент от екшън? Може би това е така, но точно по този начин, пред очите на целия свят, Русия открадна украинския Крим. И няма никакви гаранции, че тя няма да приложи подобен сценарий и по отношение на други държави.
Режимът на Путин ще продължи да инвестира максимални усилия в това да убеди хората в легитимността на анексията на Крим, която беше осъществена чрез военна окупация на част от суверенна Украйна, която те наричат "единен" или "братски" народ. Затова свободните и достойни български граждани, живеещи в ЕС и под надеждния чадър на НАТО, имат право да знаят истината.

Призовавам българските политици, които трябва да бъдат отговорни пред избирателите си, и не само преди избори, по такъв чувствителен въпрос, какъвто е статутът на Крим, да се ръководят от международното право, европейските ценности и официална политика на държавата.

--------

* Изявлението на посланик Микола Балтажи е предоставено от украинското посолство специално на Клуб Z. Заглавието е на редакцията.